Ana Blandiana, apel la scriitori şi critici dure la adresa Guvernului: PSD e un „grup infracţional“

Ana Blandiana (76 de ani) şi-a exprimat regretul şi ruşinea că nu există şi un protest al scriitoriilor în semn de solidaritate cu magistraţii, faţă de OUG 7. De asemenea, poeta consideră că nu Guvernul reprezintă România, ci persoanele care se află în stradă şi care apără valorile europene.

„Îmi pare extrem de rău şi mi-e ruşine chiar că nu există şi un protest al scriitorilor, cum ar fi normal, scriitorii reprezentând o voce mai înaltă, în general, a societăţii. Aş vrea din toată inima să se întâmple şi asta, pentru că sunt convinsă că protestele vor trebui să continue şi vor continua. Sper că vor fi şi scriitorii printre cei care ies. Sigur, există mulţi scriitori care au participat şi încă foarte cunoscuţi la toate protestele, dar un glas solidar al scriitorilor ar fi necesar“, a declarat Ana Blandiana într-un interviu acordat RFI. Scriitoarea a explicat de ce protestele de stradă au o importanţă enormă: „Nu pentru că ar putea să capete un răspuns pozitiv, deşi la urma urmei chiar şi asupra celor de la Guvern fac o presiune foarte mare, dar importanţa lor este mai ales că dovedesc că Guvernul nu reprezintă România, că România este cea care se află în stradă şi care apără valorile europene“. De asemenea, scriitoarea a dat replică reprezentanţilor PSD care au declarat în repetate rânduri că protestatarii nu au citit OUG 7 sau, dacă au făcut-o, nu au înţeles-o.

Nu sunt jurist şi nu pot să comentez extrem de nuanţat, dar pot să vă spun că este evident şi dintr-o lectură a unui neprofesionist că OUG 7 este încă o lovitură, poate că una din cele mai puternice care sunt date justiţiei, pentru că ea în mod evident este menită să intimideze pe fiecare magistrat în parte“, a afirmat Ana Blandiana. Blandiana a mai spus că alegătorii manipulaţi de PSD sunt de fapt „victime ale deceniilor de comunism şi ale amestecului toxic de libertate şi manipulare“.

În plus, Blandiana critică manipularea pusă la cale de PSD, pe care îl cataloghează drept „grup infracţional“ care are două obiective: „Primul este acela de a distruge justiţia pentru ca ei să nu intre la închisoare. Pentru asta însă, e nevoie să îşi ţină captiv electoratul, care, din fericire, pare să devină din ce în ce mai mic. Deci în acest sens, tot ceea ce spun ei este adresat exclusiv acestui electorat, adică unor oameni care nu pricep aproape nimic din ce se întâmplă în lume (…), care sunt de fapt nişte victime ale deceniilor de comunism şi într-o măsură încă şi mai mare, ale acestui amestec toxic de libertate şi de manipulare (…). Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că acest electorat al lor nu reprezintă de fapt majoritatea populaţiei României, ar fi destul ca tinerii din România să meargă la vot pentru ca acest electorat captiv să nu mai fie determinant. Mi se pare că următoarele alegeri vor da tonul“.