Anca Dragu este propusă pentru a conduce Banca Națională a Republicii Moldova

Igor Grosu, Președintele Parlamentului de la Chișinău, a propus-o pe Anca Dragu, fost ministru de finanțe și fostă președintă a Senatului României, pentru funcția de guvernator al Băncii Naționale a Republicii Moldova. Această propunere vine după demiterea lui Octavian Armașu în urma unor acuzații legate de frauda bancară masivă din 2014-2015.

Anca Dragu este o figură cu experiență remarcabilă, având peste 15 ani de activitate la Banca Națională a României și la Fondul Monetar Internațional, precum și o carieră politică de succes în România. Igor Grosu și-a exprimat încrederea că Dragu va putea construi o Bancă Națională a Moldovei independentă și integru.

Octavian Armașu a fost revocat din funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei pe 21 decembrie, în aceeași zi în care au avut loc audieri în Parlament privind recuperarea banilor furați în frauda bancară. Criticile principale aduse lui Armașu au fost lipsa de acțiune în recuperarea resurselor financiare și incapacitatea de a suspenda angajații BNM implicați în frauda bancară.

Această schimbare la nivelul conducerii Băncii Naționale a Moldovei ar putea avea implicații semnificative pentru stabilitatea financiară și direcția politicii monetare a țării. În plus, ea reflectă un angajament continuu pentru reforme și transparență în sectorul bancar, în contextul aspirațiilor europene ale Republicii Moldova. Anca Dragu, cu experiența sa bogată, ar putea aduce o perspectivă nouă și o abordare mai riguroasă în gestionarea provocărilor financiare ale țării.