Angajații Radio România cer în stradă salarii decente

Getting your Trinity Audio player ready...

Angajații Radio România din București și din studiourile regionale, inclusiv Constanța, Târgu Mureș, Iași, Timișoara, Craiova, Reșița și Cluj, au protestat față de „veniturile salariale de mizerie” și lipsa perspectivelor profesionale. Protestul a avut loc luni, la ora 10.00, în fața sediilor Radio România, cu mesaje precum „Realizatori, nu salahori!”, „Vrem salarii decente!”, „Jurnaliști pe burta goală” și „Aici București, glasul sărăciei”.

Sindicatul Salariaților din Radio România, cel mai mare din instituție și afiliat CulturMedia și Cartel Alfa, se solidarizează cu protestele și a semnalat Guvernului, Parlamentului și publicului larg situația dificilă în care se află angajații de execuție ai Societății Române de Radiodifuziune.

Situația incertă a statutului legal al Radio România, nedeterminat dacă este instituție publică bugetară sau autonomă, a dus la aplicarea restricțiilor bugetare fără a beneficia de majorările salariale corespunzătoare. Angajații se confruntă cu dificultăți în întreținerea familiilor din cauza nivelului salarial scăzut și al inflației.

Pe fondul unui val de pensionări și al lipsei de personal de specialitate, îndeplinirea misiunii publice devine tot mai dificilă, mai ales în contextul anului electoral încărcat ce urmează.

Protestul nu a primit niciun răspuns din partea conducerii Radio România, care pare să ignore solicitările salariaților de ani de zile. Doar un reprezentant al salariaților din Consiliul de Administrație a venit să discute cu protestatarii. Angajații au făcut apel la conducerea instituției și la Consiliul de Administrație pentru soluționarea problemelor, anunțând că protestele vor continua.