Arafat: Luna iulie ar trebui să fie o lună bună pentru a ne face planuri de vacanță

Raed Arafat, șeful Departamentului Pentru Situații de Urgență, a declarat joi seară, la Digi 24, că luna iulie ”ar trebui să fie o lună ok pentru a ne programa vacanțele, dacă situația epidemiologică este sub control.

 
Arafat îi sfătuiește pe români să aleagă vacanțe în țările care sunt supuse cel mai puțil riscului de imbolnăvire cu noul coronavirus.
 
Întrebat dacă masca de protecție ar putea să nu mai fie obligatorie în perioada imediată, Raed Araf a zis că exclude aceasta posibilitate amintind că, în România, purttaul mățtii este obligatorio doar în spațiile închise, nu și pe stradă.
 
În ceea ce privește obligativitatea purtării măștilor la examene, Nelu Tătaru spune că decizia aparține Ministerului Educației. Ministerul Sănătății a recomandat, anterior, purtarea măștilor la examene.
 
În ceea ce privește renunțarea la măsura ca persoanele care călătoresc în alte țări să stea izolate 14 zile la întoarcerea în România, Nelu Tătaru spune că nu este momentul să se renunțe la această măsură. După 15 iunie, românii care se întorc din anumite țări ar putea să nu mai fie nevoiți să stea în izolare, însă o astfel de decizie nu a fost luată deocamdată și ar putea fi comunicată în jurul datei de 15 iunie, a explicat ministrul Sănătății.
 
Ministrul Sănătății mai spune că, odată cu scăderea numărului de cazuri de coronavirus, spitalele de suport își vor relua, ușor-ușor, activitatea normală.
 
Întrebat de jurnaliști cum comentează faptul că există instituții publice în care măsura distanțării nu este respectată, ministrul Sănătății a răspuns că acest lucru este „destul de grav”.