Armata Română pregătește serviciul militar voluntar în termen

Getting your Trinity Audio player ready...

Conform declarației șefului Statului Major al Apărării, Gheorghiță Vlad, la Europa Liberă, România trebuie să discute o politică de pregătire a populației în caz de război. “În primul rând trebuie să avem o societate rezilientă și pentru asta trebuie să lucrăm pentru o industrie corespunzătoare să ducă un efort de război, trebuie să discutăm de o politică de combatere a dezinformării, trebuie să discutăm de o politică de pregătire a populației și aici să pot să menționez că Ministerul Apărării Naționale are un proiect de lege – proiectul de modificare a legii 446 privind pregătirea populației pentru apărare, în care de ani, zic, destul de buni, încercăm să schimbăm acest sistem un pic”, a afirmat Gheorghiță Vlad.

Șeful Statului Major al Apărării a adăugat că renunțarea la armata obligatorie a adus un deficit nu doar pentru România, ci pentru toate țările NATO. “Renunțarea la conscripție, la armata obligatorie, a adus un deficit nu doar pentru România, pentru toate țările din NATO. Vedeți că este o discuție destul de intensă în toate țările NATO, pentru că avem o rezervă operațională îmbătrânită, nu avem programe coerente pentru pregătirea populației, tinerii noștri nu sunt educați de pe băncile școlii în spiritul patriotic cum am fost învățați cei de vârsta noastră. Dar nu o spun cu reproș. Noi trebuie să găsim instrumentele necesare pentru a avea o populație pregătită și o societate rezilientă”, a explicat șeful Statului Major al Apărării.

Gheorghiță Vlad a precizat că se dorește introducerea unui serviciu militar în termen voluntar. “Ne dorim să introducem un serviciu militar în termen voluntar, adică vizăm segmentul de vârstă între 18 și 35 de ani, indiferent de sex, naționalitate, credințe religioase, tineri care doresc să îmbrace haina militară, să plătim acest serviciu și să îi pregătim în principiile de bază de ducerea războiului”, a mai declarat Gheorghiță Vlad.