Artistul vizual Dan Perjovschi: Europa tolerantă la care am visat se îngustează un pic

Dan Perjovschi, unul dintre cei mai apreciaţi artişti vizuali români, va publica mesaje şi desene inspirate din protestele de la noi pe singurul „ziar orizontal” din ţară, care este de fapt zidul Teatrului Naţional „Radu Stanca”, acesta fiind unul din proiectele cu tradiţie în ultimii ani la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Perjovschi a anunţat că „mesajele sale nu vor fi doar despre situaţia de la noi”.

Europa este într-o margine acum, partea asta foarte populistă a politicii câştigă teren şi, din păcate, Europa aceea tolerantă la care eu am visat se îngustează un pic„, consideră Perjovschi.

„Ziarul Orizontal” sau zidul lui Perjovschi din Sibiu înseamnă 183 de metri pătraţi de mesaje scrise cu cretă albă, pe un zid vopsit cu negru, asemenea unei table, pe 53 de metri lungime, o distanţă pe care oamenii se pot plimba şi reflecta la mesajele artistului.

Dan Perjovschi a devenit cunoscut prin mai multe expoziţii naţionale şi internaţionale, fiind premiat în repetate rânduri. Acesta se remarcă prin desenele şi mai ales asocierile de cuvinte cu puternic mesaj civic.

FITS, cel mai important festival al artelor spectacolului din România şi unul dintre cele mai importante din Europa, a strâns deja 127.000 de spectatori în prima zi.

Până pe 17 iunie, 3.300 de artişti din 73 de ţări îşi etalează talentul în 74 de spaţii de joc, în cea de a 25-a ediţie a FITS, aflată sub patronajul Prinţului Charles şi al preşedintelui Klaus Iohannis.