Austria își flexibilizează poziția față de România în privința spațiului Schengen

Austria a făcut un pas în spate și renunță la poziția sa inflexibilă în privința intrării României în Schengen. Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu, într-o postare pe Facebook sâmbătă seară.

“Am spart gheața! Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România. Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”, a declarat Marcel Ciolacu.

Această schimbare vine după luni de eforturi diplomatice și negocieri, sugerând un progres semnificativ în cadrul relațiilor bilaterale dintre România și Austria, precum și în cadrul Uniunii Europene. Ciolacu a adăugat, evidențiind rolul crucial al Ministerului de Interne: “Am făcut eforturi mari în ultimele luni să ajungem în acest punct și le sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru România. Ministrul Predoiu are mandat să se vadă cu ministrul de interne austriac și să ducă negocierile la bun sfârșit. După ani de zile de așteptări, vom realiza împreună și acest vis! România merită în Schengen!”

Acest progres este văzut ca un pas important către integrarea completă a României în spațiul Schengen, facilitând astfel libera circulație a cetățenilor români în cadrul Uniunii Europene. Deschiderea granițelor aeriene este un indicator al încrederii și al relațiilor îmbunătățite dintre România și celelalte state membre ale UE.

Decizia finală privind aderarea României la spațiul Schengen este așteptată să fie luată în urma finalizării negocierilor și a îndeplinirii tuturor criteriilor necesare.

Nota: Această redactare este un exemplu și nu reflectă neapărat evenimente reale. Informațiile și citatele au fost adaptate în scopul exemplificării.