Autostrada Marea Neagră – o prioritate strategică pentru NATO

Getting your Trinity Audio player ready...

Construirea Autostrăzii Marea Neagră a devenit o prioritate cheie pentru NATO, în contextul creșterii importanței coridorului de transport Dures-Varna și Constanța-Salonic. Această declarație a fost făcută de amiralul Emil Eftimov, șeful Apărării, în cadrul unei recente intervenții pentru postul public de televiziune BNT din Sofia, conform informațiilor transmise de Mediapool și citate de Rador Radio România.

Ministrul bulgar al Apărării, Todor Tagarev, a subliniat că Bulgaria ar trebui să investească aproape 6 miliarde de euro în proiecte de infrastructură pentru a-și consolida securitatea și pentru a asigura infrastructura Alianței. Autostrada Marea Neagră, care a stagnat până acum în faza de proiectare, este esențială pentru consolidarea poziției strategice a NATO pe flancul de sud-est, unde se află Bulgaria și România.

Amiralul Eftimov a evidențiat că, în contextul războiului din Ucraina, a fost necesar să se reconsidere modul în care se consolidează apărarea țărilor NATO, mai ales pe acest flanc. A fost menționată și inițiativa NATO privind prezența adaptată în regiune, care include discuții despre intensificarea poliției aeriene și despre o divizie multinațională în România.

Proiectul Autostrăzii Marea Neagră, care va lega Varna de Burgas pe o lungime de 104 km, cu doar 8 km construiți până acum, este crucial pentru logistica terestră a NATO. Guvernul bulgar se străduiește să finalizeze acest proiect, precum și alte autostrăzi și drumuri expres, esențiale pentru mobilitatea forțelor aliate.

Recent, s-a decis la summitul NATO de la Vilnius ca grupul de luptă multinațional din Bulgaria să fie întărit într-o brigadă, ceea ce înseamnă cel puțin 1.500 de militari. De asemenea, se discută construirea unei baze militare pentru viitoarea brigadă NATO lângă orașul Iambol din Bulgaria.