Avertisment pentru cei care merg în Munții Făgăraș: plăci de vânt și risc de avalanșe

Getting your Trinity Audio player ready...

Specialiștii în meteorologie și securitate montană au emis un avertisment important pentru zona montană înaltă din Munții Făgăraș, în special în regiunea Bâlea Lac, unde s-au format plăci de vânt, făcând stratul de zăpadă extrem de instabil. Acest fenomen crește considerabil riscul de avalanșe, chiar dacă, deocamdată, acestea sunt de dimensiuni reduse.

Condițiile meteo recente, cu ninsori la temperaturi foarte scăzute urmate de vânt puternic, predominant din direcția nord și vest, au contribuit la formarea acestor plăci de vânt. Acestea sunt mai ales prezente în preajma obstacolelor stâncoase, muchiilor și pereților montani, reprezentând zone extrem de instabile. Prin urmare, aceste zone de acumulare sunt considerate periculoase și trebuie evitate de către turiști și alpiniști.

Specialiștii subliniază că, în aceste condiții, declanșarea și ruperea unor plăci de vânt poate duce la avalanșe care, deși pot avea dimensiuni reduse, prezintă riscuri semnificative prin proiectarea peste praguri stâncoase sau în zone cu formațiuni stâncoase. De asemenea, se menționează că stratul de zăpadă acoperă doar parțial stâncile, iar multe zone unde pragurile sunt descoperite sunt deosebit de vulnerabile.

În lumina acestor informații, autoritățile și echipele de salvare montană sfătuiesc turiștii și alpiniștii să fie extrem de prudenți și să evite zonele menționate. De asemenea, se recomandă ca alegerea rutei în munți să țină cont de terenul care se află sub ei, evitând astfel zonele cu risc crescut de avalanșe.

Acest avertisment are ca scop prevenirea incidentelor nedorite și asigurarea siguranței turiștilor și alpiniștilor care se aventurează în aceste zone montane. Se recomandă, de asemenea, consultarea regulată a actualizărilor meteo și a sfaturilor de la autoritățile locale înainte de a planifica orice excursie în Munții Făgăraș.