Bacalaureat 2019. S-au afișat primele rezultate ale sesiunii de toamnă

Rezultatele examenului de Bacalaureat 2019 din cadrul sesiunii de toamnă au fost publicate, marți, pe edu.ro, iar liceenii nemulțumiți de notele obținute pot depune contestaţii. Rezultatele finale de la BAC 2019 vor fi afișate sâmbătă, 7 septembrie.

Peste 43.500 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine probele din a doua sesiune (august-septembrie) a examenului naţional de Bacalaureat 2019, care a început, miercuri, 21 august, a anunţat Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN). Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi, peste 28.700 de candidaţi provin din promoţia 2018-2019, iar peste 14.800 de candidaţi sunt din promoţiile anterioare

Primele rezultate ale examenului de Bacalaureat din cadrul sesiunii de toamnă, respectiv cele de dinainte de contestații, au fost publicate, marți, potrivit datelor calendarului elaborat de Ministerului Educaţiei.

Afişarea primelor rezultate se va face atât în centrele de examen, cât şi online, pe site-ul bacalaureat.edu.ro.

Când se afișează rezultatele la BAC

Notele vor fi afișate marți, până în ora 12:00, urmând ca în aceeaşi zi să fie depuse și contestațiile absolvenților nemulțumiți de notele obținute. Acest lucru va fi posibil între orele 12:00 şi 16:00.

Rezultatele finale, respectiv cele de după soluționarea contestațiilor vor fi făcute publice în data de 7 septembrie.

Citiți și:  BAC 2019, sesiunea de toamnă. Elev care spune că dă examenul a șasea oară: Părinții mi-au zis că îmi cumpără un Mustang dacă îl iau

BAC 2019, sesiunea a doua. Ce opțiuni spun elevii că au dacă pică iar. Elev: Trebuie să fim serviți noi la masă, nu să-i servim noi pe alții

Contestații la Bacalaureat 2019. Când și cum se depun

La prima sesiune a Bacalaureatului, numai în Capitală au fost depuse 5.275 de contestații, în urma afișării primelor rezultate ale examenului de Bacalaureat 2019, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB). Cele mai multe, peste 2.000, au fost depuse la Limba și literatura română. 

În total, mai bine de un sfert dintre elevii care au dat Bac-ul în prima sesiune au depus contestații. Mai exact, au fost depuse în total 47.999 de contestaţii

Iar absolvenții care au depus contestații după afișarea primelor rezultate de la BAC 2019 au aflat la rezultatele finale că peste 2.400 dintre elevii care picaseră bacalaureatul inițial în cele din urmă au promovat.

Absolvenții de liceu care consideră că lucrările lor de la BAC 2019 ar fi meritat note mai mari pot depune contestații în ziua în care se afișează primele rezultatele. Astfel, potrivit procedurii, candidații trebuie să depună cereri scrise, între orele 12.00 – 16.00. 

Cererile de contestații se vor înregistra la centrul de examen, de către președintele comisiei, alături de unul dintre vicepreședinți sau un alt membru al comisiei din centru de examen.

După ce sunt centralizate cererile prin care se contestă notele obținute la evaluarea inițială, lucrările se secretizează. Urmează ca lucrările să fie corectate din nou, în termenul stabilit de Ministerul Educației. După terminarea evaluării şi deschiderea lucrărilor, preşedintele comisiei de contestaţii analizează notele acordate după reevaluare, în comparaţie cu cele acordate iniţial.

În situaţia în care se constată diferenţe de notare mai mari de 1,50 puncte, în plus sau în minus, între notele de la evaluarea iniţială şi cele de la contestaţii, preşedintele comisiei de contestaţii decide reevaluarea lucrărilor respective de către o a treia comisie, formată din alţi profesori, alţii decât cei care au evaluat iniţial lucrările în centrul de contestaţii.

Reevaluarea se va face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu stricteţe baremul de evaluare şi toate procedurile de evaluare. Nota acordată de a treia comisie este nota care va fi acordată de comisia de contestaţii. Pentru lucrările care au primit iniţial note cuprinse între 4,50 – 4,99, inclusiv notele de 4,50 şi 4,99, sau o notă cel puţin egală cu 9,50, nota definitivă este nota acordată de către comisia de contestaţii.

Condiții pentru promovarea bacalaureatului

Rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat 2019, după prima sesiune, arată limpede că educația are nevoie rapid de schimbări în bine. Au fost cele mai multe medii de 10 din ultimii 16 ani, dar, în același timp, rata de promovare a fost cea mai mică din ultimii cinci. E un paradox.

Citiți și: REZULTATE BACALAUREAT 2019. Singurul liceu din Bucureşti unde toţi elevii au promovat

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:

* susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;

* susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 la fiecare dintre acestea;

* obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.