Bal mascat pe bani publici. Doi foști angajați ai Operei din Iași o acuză pe Beatrice Rancea de management defectuos

Două persoane care au ocupat funcții cheie în Opera Națională Română din Iași o acuză de ilegalități pe managerul Beatrice Rancea, transmite Europa FM. Este vorba de fostul contabil-șef și de fostul referent de achiziții. Cea care a făcut pasul în față este contabila Simona Gogan. A fost nevoită să-și părăsească postul în ianuarie, din cauza unei schimbări de organigramă.

Anul trecut, în decembrie, la rectificarea bugetară, Opera din Iaşi a primit aproximativ 3 milioane de lei, suplimentar, ca să-și poată desfăşura activitatea – după cum spune Simona Gogan, în discuție cu reporterul Europa FM:

“Inițial am folosit cam un milion pentru plata facturilor și a contractelor restante, dar în jur de 2 milioane de lei au fost cheltuite discreționar de către doamna manager Beatrice Rancea, la presiunile ei, cât și ale grupului care gravitează în jurul ei, achiziționându-se multe produse care nu-și aveau rostul”.

S-ar fi cumpărat televizoare, laptopuri, aspiratoare, zeci de produse electrocasnice și altele, care nici măcar nu ar fi ajuns în magazia Operei: ”Fără să se respecte procedura de achiziție, fără să se respecte circuitul documentelor, fără referate de necesitate, fără procese verbale de recepție”, mai spune Simona Gogan.

Fosta angajată înaintează și un exemplu, din luna decembrie, când Opera ar fi semnat un contract de 120.000 de lei cu societatea comercială ART DECO EXIM, pe baza unui ordin de plată şi a unei facturi simple. Fără contract:

“În 27 decembrie, colega mea de la Achiziții a fost sunată de o doamnă din București, care se ocupă cu scenografia spectacolului Bal Mascat. Doamna i-a indicat colegei mele de la Achiziții care este firma cu care se va lucra pe decoruri. Tot în 27 s-a postat o solicitare pe SICAP la ora 13 și un minut și în 4 minute a venit oferta de la ART DECO EXIM. A fost considerată oferta câștigătoare.”

Reporter: “A consultat mai multe oferte?”

“Nici nu avea când, în 4 minute nu avea când să prospecteze piața”, mai spune Gogan.

Citește articolul integral pe Europa FM.