Balerina Francesca Velicu, premiată pentru „performanţă remarcabilă în dans”, la Gala Premiilor Olivier

Balerina Francesca Velicu a fost premiată, duminică seara, în cadrul ”Olivier Awards”, cele mai importante premii de teatru şi dans care se acordă în Marea Britanie. Velicu a fost recompensată pentru „performanţă remarcabilă în dans”/ ”Outstanding Achievement in Dance”, pentru rolul din „Le Sacre Du Printemps”.

Renumitul balerin ucrainean Sergei Polunin a fost cel care i-a înmânat Francescăi Velicu, în vârstă de 19 ani, premiul pentru „performanţă remarcabilă în dans”.

Renumitul balerin ucrainean Sergei Polunin a fost cel care i-a înmânat Francescăi Velicu, în vârstă de 19 ani, premiul pentru „performanţă remarcabilă în dans”. Balerina a postat pe contul său de Instagram două fotografii de la ceremonie, scriind: „Una dintre cele mai minuntate seri pe care le-am avut….mulţumesc Olivier Awards”.

Spectacolul „Le Sacre du Printemps” a fost susţinut la Sadler’s Wells, cel mai important centru al dansului britanic iar coregrafia îi aparţine celebrei Pina Bausch. Despre prestaţia tinerei balerine în spectacol, The Guardian a scris că a făcut o interpretare sinceră, iar The Times că „dansul ritualic al morţii a lăsat-o pe ea, dar şi pe noi, fără respiraţie”.

Francesca Velicu este una dintre prezenţele remarcabile ale baletului românesc, şcolită la Liceul de Coregrafie Floria Capsali, dar şi la Bolshoi Ballet Academy. S-a numărat printre primele balerine care au părăsit Opera Naţională (ONB) după scandalul care a marcat instituţia în primăvara anului 2016, când Johan Kobborg era îndepărtat de la conducerea Corpului de Balet de la ONB.