Balerina Francesca Velicu, nominalizată la prestigioasele ”Olivier Awards”

Balerina Francesca Velicu, singura româncă în afară de Alina Cojocaru, care dansează la English National Ballet (Baletul Naţional Englez), a fost nominalizată la ”Olivier Awards”, cele mai importante premii de teatru şi dans care se acordă în Marea Britanie, anunţă libertatea.ro.

La doar 19 ani, Francesca Velicu este nominalizată pentru rolul din „Le Sacre du Printemps”, susţinut la Sadler’s Wells, cel mai important centru al dansului britanic. Coregrafia îi aparţine celebrei Pina Bausch. Balerina este nominalizată la categeoria „performanţă remarcabilă în dans” şi va concura cu Locio Molina (Barbican Theatre) şi cu Zenaida Yanowsky (Royal Opera House)

Francesca Velicu este una dintre prezenţele remarcabile ale baletului românesc, şcolită la Liceul de Coregrafie Floria Capsali, dar şi la Bolshoi Ballet Academy. S-a numărat printre primele balerine care au părăsit Opera Naţională (ONB) după scandalul care a marcat instituţia în primăvara anului 2016, când Johan Kobborg era îndepărtat de la conducerea Corpului de Balet de la ONB.

Gala Premiilor Olivier va avea loc în seara de 8 aprilie, la Royal Albert Hall.

Premiile Laurence Olivier sunt prezentate annual de Societatea Teatrului Londonez (Society of London Theatre) pentru recunoaşterea excelenţei în teatru professional. Premiile erau cunoscute iniţial sub dennumirea de Premiile Societăţii de teatru West End (Society of West End Theatre Awards), dar au fost ulterior redenumite, în 1984, în cinstea actorului Laurence Olivier.