Baritonul Ştefan Ignat, noul director al Operei Naţionale Bucureşti

Vineri, baritonul Ştefan Ignat a fost ales noul director al Operei Naţionale Bucureşti (ONB), de către comisia formată din Dumitru Avakian, Teodor Niţă şi Sorin Cristian Giuvelea.

Ştefan Ignat a câştigat concursul organizat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, depăşindu-şi contracandidatul, pe Antoniu Zamfir, directorul Operei Craiova, cu aproape un punct şi jumătate la proba interviului.

La prima probă, cea a concursului de proiecte de management, Zamfir obţinuse nota 7,80, iar Ignat, nota 7,16, conform rezultatelor publicate pe site-ul Ministerului Culturii.

Rezultatul va fi însă final după perioada în care se pot depune contestaţiile.

Prezent la susţinerea interviurilor, criticul de operă Alexandru Pătraşcu a scris că „cele două proiecte de management nu au fost făcute publice şi probabil nici nu vor fi vreodată, astfel încât e imposibil de afirmat din exterior care dintre cei doi candidaţi a fost mai bun. Ceea ce rămâne este doar prestaţia lor la examenul oral…

Ştefan Ignat este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti în anul 1995, a obţinut în acelaşi an o bursă de studii la celebra şcoală de muzică Mozarteum din Salzburg, iar în anul 2010 a obţinut doctoratul în Muzică la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi. A devenit din 1999 solist al Operei Naţionale Bucureşti, după ce în prealabil a fost, timp de trei ani, solist al Landestheater din Salzburg (Austria). De-a lungul carierei, a colaborat cu Théâtre du Capitole din Toulouse (Franţa), Theater für Voralberg din Bregenz (Austria), The Symphonic Orchestra Castilla y Leon (Spania), The Symphonic Orchestra de Euskadi (Spania), St. Margarethen Festival (Austria), Teatro Lirico di Cagliari, University of Illinois din Urbana Champaign, Teatro National Sao Carlos Lisabona (Portugalia), Festivalul de operă Gars am Kamp (Austria), fiind frecvent invitat pe scena tuturor Operelor din ţară, ca şi la ultimele ediţii ale Festivalului Internaţional „George Enescu”. Este laureat al Premiului III la Concursul Internaţional de Canto Voci verdiane de la Busseto (Italia, 1997), în 2001 a primit Premiul Special din partea guvernului japonez, un an mai târziu Premiul Ohanesian din partea Forumului Muzical Român, iar în 2006 Premiul revistei Actualitatea muzicală pentru interpretarea rolului titular din opera „Oedipe” de George Enescu.