Beatrice Mahler: Puțin probabil ca persoanele imunizate să repete vaccinarea anul acesta

Este puțin probabil ca persoanele vaccinate anti-Covid să repete vaccinarea în acest an, a declarat la Digi24 Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București. Ea a explicat că informațiile de până acum arată că imunitatea este asigurată până la opt luni, iar cercetările continuă, astfel încât vaccinurile să aibă un răspuns pe termen lung și pentru mai multe tulpini.

„Există pericolul ca cei care au trecut prin boală sau au făcut vaccinul anti-Covid să se infecteze, pentru că vorbim de tulpini care își modifică structura, tulpini noi de virus care amenință ca fiind o nouă provocare pentru următoarea perioadă. Dacă vorbim însă de tulpina care a circulat până acum, riscul de infectare e mult scăzut și puțin probabil să existe acest risc, pentru că organismul are imunitate„, a spus Mahler.

Întrebată cât durează imunitatea după vaccinare, Beatrice Mahler a spus că cercetările și informațiile publice de până acum „merg spre surprize pozitive, întrucât s-a constatat că există o acoperire a imunității cu anticorpi la opt luni”. 

„Cercetarea se duce într-o direcție utilă dacă vorbim de imunitate pe termen lung la vaccinuri. Se lucrează la o platformă în care producția de anticorpi să se realizeze contra genomului viral și nu a proteinei de la suprafața virusului, care poate suferi modificări, iar asta va duce la vaccinuri care să acopere imunitar răspunsul pe termen lung și pentru mai multe tulpini.

Puțin probabil să repetăm vaccinul în acest an. Vom vedea primele date și rapoartele de la firmele producătoare privind persistența anticorpilor de la lotul de persoane luate în studiu, monitorizarea lor se face pe o perioadă mai lungă de timp. Atunci vom avea răspunsuri mai exacte”, a explicat managerul Institutului „Marius Nasta”.

Întrebată dacă cei care s-au vaccinat pot să își planifice fără riscuri un concediu în această vară, Maher a răspuns că este posibil dar cu rezerva de a ne informa cu privire la zonele unde vrem să mergem, deoarece acolo pot fi alte tipuri de tulpini. Așadar, informarea trebuie să fie constantă, a adăugat ea.