Beethoven, Mozart, Gergiev, Trifonov şi Filarmonica din New York – în topul interesului pe 2016

Cel mai cuprinzător portal dedicat evenimentelor de muzică clasică în momentul de faţă, bachtrack.com, şi-a făcut cunoscute, ca la fiecare nou început de an, topurile pentru anul anterior, pe baza statisticilor facilitate de cele peste 32 000 de concerte, spectacole de operă şi de balet despre care a oferit informaţii în 2016 – cu peste 5000 mai numeroase decât în 2015.

Din 2010 şi până în prezent, calitatea de "cel mai cântat compozitor al anului" a revenit, prin alternanţă, lui Wolfgang Amadeus Mozart şi lui Ludwig van Beethoven; iar în 2016 Beethoven s-a impus din nou, muzica sa fiind prezentă pe afişele a nu mai puţin de 3341 de concerte şi spectacole. Creaţia beethoveniană cel mai des interpretată: Simfonia a V-a, rezultatul este pus pe seama extinderii bazei de date către zona Japoniei, unde realizările autorilor germani se bucură de cea mai mare atenţie.

Aniversaţii anului 2016 au beneficiat, de asemenea, de o promovare specială – astfel explicându-se, în parte, interesul crescut pentru Dutilleux, Reger, Ginastera sau Erik Satie.

Lista celor mai ocupaţi dirijori, anul trecut, începe cu Valery Gergiev – care a avut nu mai puţin de 143 de concerte, ceea ce înseamnă că a dirijat, în medie, o dată la mai puţin de 3 zile. Pianistul cu cea mai încărcată agendă s-a dovedit tot un artist rus – Daniil Trifonov. Cel mai ocupat violonist: grecul Leonidas Kavakos. Iar orchestra cu cele mai numeroase concerte – Filarmonica din New York.