Botoșani: Niciun spital din județ nu poate asigura necesarul de oxigen al bolnavilor cu Covid-19 – șef DSP

Pacienți COVID în stare gravă refuză tratamentul cu oxigen, după declarațiile Flaviei Groșan

Niciun spital din judeţul Botoşani care asigură tratamentul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 nu dispune de staţii de oxigen care să asigure necesarul zilnic al bolnavilor, a declarat, joi, pentru Agerpres, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), medicul Monica Adăscăliţei.

Potrivit sursei citate, unele spitale au staţiile de oxigen subdimensionate, iar altele nu dispun deloc de aceste echipamente.
 
Directorul DSP susţine că Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati”, care funcţionează ca secţie exterioară, dispune de oxigen, însă nu pentru toţi pacienţii. Aceeaşi situaţie se înregistrează şi la Spitalul Municipal Dorohoi. În acelaşi timp, Spitalul de Recuperare „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoşani nu dispune deloc de staţie de oxigen.
 
„Soluţia de compromis ar fi aceste concentratoare de oxigen, dar pe termen lung ar trebui refăcute toate staţiile de oxigen ale spitalelor. Ele trebuie regândite din nou pentru capacitatea şi pentru numărul mai mare de bolnavi din spitale care au infecţii şi care au acum nevoie de oxigen”, a afirmat Adăscăliţei.
 
Până în prezent, DSP a beneficiat de sprijinul unor fundaţii pentru a obţine concentratoarele de oxigen necesare îngrijirii pacienţilor COVID-19. Astfel, Fundaţia „Mereu aproape” a pus la dispoziţia autorităţilor sanitare 28 de astfel de echipamente, iar Asociaţia „Salvează o inimă” a donat 15 aparate.