Breaking News: Parlamentul britanic a respins ultima variantă a acordului Brexit

La capătul unor dezbateri care au durat mai multe ore, Camera Comunelor a Parlamentului Marii Britanii a respins în această seară ultima variantă a acordului Brexit, cu 391 de voturi contra la 242 voturi pentru.

Premierul Theresa May a negociat în cursul zilei de ieri la Strasbourg, până târziu spre miezul nopții, cu președintele Comisiei Europene Jean Claude Junker. Acesta din urmă fusese de acord să ofere Marii Britanii asigurări suplimentare asupra clauzei de „back stop”, însă parlamentarii britanici nu au considerat aceste asigurări ca fiind suficiente.

Răgușită, Theresa May a reluat detaliile din acord și a insistat că acesta conține tot ce au cerut parlamentarii și le-a transmis că dacă resping acordul șocul economic va fi masiv.

Pe parcursul dezbaterilor  a luat cuvântul Jeremy Corbyn – liderul Partidului Laburist, de opoziție, care spune ca May nu a schimbat de fapt nimic în acord: „Încercați să ne prostiți. Să ieșim din UE fără un acord ar fi haos, dar cu acest acord vom avea de asemenea probleme”. Laburiștii vor vota împotriva acordului.

May și cei care o susțin sunt acuzați că vând gogoși poporului, de cealaltă parte, cei care se opun acordului sunt acuzați că sunt „agenți ai Bruxelles-ului”.

Vicepreședintele Comisiei Europene Jyrki Katainen a declarat că, în cazul în care acordul va fi respins, un Brexit dur e cel mai plauzibil scenariu. Sfatul sau: „Mâinile pe volan, privirea înainte și puneți-vă centurile de siguranță!”.

Jurnaliștii BBC au făcut o schemă a ceea ce ar putea urma acestui vot:

vot brexit