BREAKING NEWS: Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului a picat

ACTUALIZARE: Camera Deputaţilor şi Senatul au respins, marţi, în plenul reunit, moţiunea de cenzură depusă de partidele de opoziţie pentru demiterea Guvernului Dăncilă. Au fost 202 voturi pentru şi 7 abţineri. Ca să fi trecut moţiunea erau necesare 233 de voturi.

Moțiunea de cenzură față de Guvernul Dăncilă este votată astăzi, în plen. Deşi pare să aibă mai multă susţinere în Parlament decât la celalalte două încercări de a da jos Guvernul Dăncilă, Opoziţia nu a reuşit la negocierile de până acum să adune cele 233 de voturi necesare.

ACTUALIZARE. A început votul pentru moțiunea de cenzură. Parlamentarii puterii au anunțat că nu vor vota. 

ACTUALIZARE. Viorica Dăncilă a luat din nou cuvântul. 

„Oamenii nu apreciază ura, nu apreciază jignirile. Aș fi vrut să veniți cu soluții. Ați devenit mult prea devreme aroganți, iar această aroganță vă va duce la pierzanie. Ne vom vedea la alegerile generale. Nu este o amenințate, este încrederea pe care ne-o dau oamenii. Nu aveți un program de guvernare. Cum vreți să guvernați această țară?”, a spus ea.

Dăncilă i-a reproșat lui Dan Barna că a vorbit în derizoriu despre rezultatele președinției României la Consiliul UE.

„Sunt sigură că PSD rămâne în istorie pentru deciziile bune pentru români. Dvs veți rămâne în istorie prin ura pe care ați adus-o în societatea românească”, le-a mai spus premierul parlamentarilor opoziției.

ACTUALIZARE. Președintele Pro România, Victor Ponta, a spus că nu a semnat moțiunea de cenzură pentru că aceasta nu a fost făcută cu intenția de a duce la o schimbare de guvern.

El a spus însă că, votând moțiunea, vrea să atragă atenția premierului Viorica Dăncilă că „bomba bugetară” a explodat deja, făcând astfel o paralelă cu serialul „Cernobîl”.

„Trebuie să cereți adevărul despre situația economică și bugetară și trebuie să luați măsuri imediat”, a spus Victor Ponta. 

ACTUALIZARE. Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a acuzat opoziția că „abuzează de amenințări cu dosare penale”.

„Cred că aveți un culoar la DNA care face dosare politice”, a spus el, avertizându-i pe cei din opoziție că „în pădure mulți vânători devin vânați”.

„Stau și mă gândesc cum ar arăta un Guvern, dacă această moțiune ar trece. Ar fi un Guvern mozaic condus de un șomer politic? Mă refer la domnul Orban, evident. Cred că în cartea lui de muncă scrie ori activist politic, ori agitator politic. Nu știu care îi place mai mult. În loc ca un partid să aibă în fruntea lui un om care să aibă profesii liberale, să aibă un șomer. Am auzit că vă certați rău acum ca și cum ați fi după o înfrângere, nicidecum după o victorie. Acest Guvern ar fi completat de oameni precum Dacian Cioloș, Dan Barna sau chiar Raluca Turcan”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.

ACTUALIZARE. Românii nu mai vor un guvern girat de penali, a spus președintele USR, Dan Barna.

El a reproșat guvernului Dăncilă că a alungat românii din țară.

„Nu avem şomaj pentru că anul trecut a fost an cu natalitate cea mai mică din ultimii 50 de ani. România se mută în străinătate. Practic, alungaţi românii din ţară. Vă îndemn să începeţi să ascultăţi voinţa românilor pentru că de doi ani şi jumătate nu aţi făcut-o”, a mai spus Dan Barna.

ACTUALIZARE. Raluca Turcan, vicepreședinte PNL, a amintit, de la tribuna Parlamentului, de incidentele din 10 august, de cozile de la votul din diaspora.

„Românii au votat împotriva corupției, a poliției politice și a incompetenței pe care Guvernul Dăncilă a demonstrat-o. Sunteți guvernul nedemocratic al lui Liviu Dragnea”, a spus ea.

„Oamenii vor să fie trimis acasă Guvernul”, a continuat Raluca Turcan.

ACTUALIZARE. A luat cuvântul Florin Iordache, din partea grupului parlamentar PSD.

„Dacă mi s-ar cere să descriu într-un singur cuvânt textul moțiunii de cenzură, acesta ar fi „ipocrizie””, a spus el.

Iordache i-a acuzat pe parlamentarii opoziției că nu au spus nimic înaintea alegerilor europarlamentare, atunci când Ministerul de Externe a prezentat numărul de secții de votare din străinătate. El a acuzat, de asemenea, opoziția că ca profitat de referendumul pe justiție, chiar dacă acesta a prelungit procesul de vot.

ACTUALIZARE. Premierul Viorica Dăncilă prezintă poziția Guvernului. E a spus că opoziția mistifică adevărul, fără a aduce o soluție viabilă pentru România.

În opinia sa, textul moțiunii de cenzură reprezintă „incapacitatea opoziției de a livra un proiect serios” pentru România

„Chiar vă doriți să veniți la guvernare?”, i-a întrebat Dăncilă pe parlamentarii PSD și ALDE.