„Bucureşti 2021 ACUM”– cinci instalaţii urbane transformă oraşul

În perioada 16 august – 16 septembrie 2016, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti derulează proiectul „Bucureşti 2021 ACUM”.

În cadrul acestuia vor fi efectuate o serie de intervenţii şi reinterpretări ale spaţiului public realizate de artişti bucureşteni şi străini, prin care se urmăreşte tranformarea unor spaţii ale oraşului, în spiritul temelor identificate în dosarul de candidatură Bucureşti 2021, pentru a arăta cum ar putea fi oraşul peste 6 ani, în cazul în care câştigă titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Sub sloganul „Facem Bucureştiul vizibil”, bucureştenii sunt invitaţi să se exprime şi să transforme oraşul, interacţionând cu instalaţiile amplasate la ARCUB şi în cartierele din Bucureşti.

1. Conspiraţii Organice – Piaţa Roma

18 august – 16 septembrie

Artist: Nicolas Triboi

Instalaţia din Piaţa Roma poartă semnătura peisagistului francez de origine română Nicolas Triboi şi este intitulată „Conspiraţii Organice”. Artistul propune o reîntoarcere la natură, strada fiind amenajată ca o grădină urbană, de un sălbatic controlat, care iese din pasaje, din istorie, de pe străzi… o grădină care se ridică deasupra capetelor noastre, spre zenitul misterios. În zonă va fi amenajat un spaţiu de relaxare pentru trecători, biblioteca şi info kiosk Bucureşti 2021, unde bucureştenii pot citi cărţi sau pot consulta materiale informative despre candidatura oraşului la titlul de Capitală Europeană a Culturii.

2. ACUM Gabroveni, ARCUB

11 august – 16 septembrie

Artist: Saint Machine

Un paralelipiped transparent completează pasajul din Hanul Gabroveni. Prin el, imaginea oraşului capătă un nou strat, care se lărgeşte pe măsură ce trecătorii grăbiţi adaugă elemente acestuia. „ACUM” este un spaţiu care te invită să-ţi imaginezi un Bucureşti subiectiv, o proprie imagine asupra şi despre spiritul oraşului. Din 11 august invităm artişti şi trecători să marcheze, prin cuvinte sau forme, ce înseamnă Bucureştiul pentru ei. Conectate, aceste idei ne pot arăta viitorul.

Printre artiştii invitaţi se numără: Vasile Leac, Svetlana Cârstean, Dan Sociu, Sorina Vazelina, Mitoş Micleuşanu, Suzana Dan, Matei Branea.

3. „ACUM Periferiile”, Cartierul Ferentari , Centrul Vechi

Artist: Sergiu Negulici

O parte importantă din dinamica culturală a societăţii noastre este constituită de efervescenţa artei contemporane şi manifestările sale spontane ce îşi găsesc anumite nuclee pentru a exista. Orice aglomerare urbană produce şi cartiere marginale, sărace, unde viaţa celor ce trăiesc acolo se rezumă la simpla supravieţuire. Locuitorii acestor cartiere, deşi sub aceeaşi umbrelă administrativă, nu consumă cultura ce se desfăşoară numai câţiva kilometrii depărtare de ei, aceasta nu se află pe lista lor de „ce mănânc azi”. Proiectul „ACUM Periferiile” al artistului Sergiu Negulici este o alăturare a unei manifestări abstracte din repertoriul imagistic intim al artistului cu spaţiile dezolante din cartierul Ferentari. Proiectul este menit să stârnească dialogul, mirarea şi chiar grija celor ce locuiesc în acest cartier. Formele abstracte vor fi suspendate pe un fir între blocuri, plutind deasupra spaţiului ca o suprapunere de realităţi, una abstractă şi intimă iar cealaltă existenţialistă şi concretă.

4. „High Hopes”, Strada Teheran nr 22

1-16 septembrie

Artist: Andreea Blaj

Artista transformă casa în care locuieşte într-o instalaţie, mutând obiectele din spaţiul interior pe faţada casei.

5. „Meleagris Ocellata”, instalaţie itinerantă

18 august – 16 septembrie

Artist: Ştefan Radu Creţu

Sculptorul Ştefan Radu Creţu propune „Meleagris Ocellata”, o specie de pasăre metalică venită din viitor, care parcurge un traseu simbolic pe străzile oraşului, culegând amintirile încă netrăite ale Bucureştenilor despre propriul oraş, proiecţiile lor despre viitor. Echipată cu o perie metaforică, sculptura cinetică readuce în atenţie locuri şi monumente istorice acoperite de praful uitării, în timp ce, pe masură ce parcurge spaţiul fizic al oraşului, invită Bucureştenii să-si scrie pe pielea ei translucentă amintirile din viitor. În cadrul traseelor arta cinetică intră în dialog cu arta monumentală a oraşului.