Calendarul propus de PNL a fost respins. Meleșcanu: Votul noului Guvern va fi dat luni, la 14:00

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au decis, luni, prin consens, ca audierea miniștrilor să aibă loc marți și miercuri, iar votul pentru învestirea Guvernului Orban să fie dat în plenul reunit de luni, 4 noiembrie, au declarat surse parlamentare.

Actualizare 13:00. Președintele Senatului Teodor Meleșcanu a anunțat că audierea miniștrilor din noul Guvern Orban va avea loc marți și miercuri, de la 9:00 dimineața până seara, urmând ca votul pentru învestirea Executivului să fie dat în plenul reunit de luni, de la ora 14:00.

„Prin consens s-a adoptat ca pentru candidații la posturile de ministru audierile vor fi în ziua de marți și miercuri, de dimineață de la 9:00 până seara. Am căutat să evităm încălecarea mai multor comisii. Iar pentru luni, s-a decis de asemenea, în unanimitate, ca luni la ora 14:00, să aibă loc ședințele reunite învestitura Guvernului”, a afirmat Teodor Meleșcanu, după ședința de luni a Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.

Șeful Senatului a mai spus că intervențiile delegațiilor și prezentarea programului de guvernare vor fi făcute, timp de 10 secunde pentru fiecare parlamentar.

„S-a convenit de asemenea ca timpul de prezentare al programului de guvernare și a intervențiilor delegațiilor să fie, potrivit cutumei noastre, de 10 secunde pentru fiecare parlamentar. Vreau să spun că a fost prezent, cu această ocazie, și prim-ministrul desemnat, domnul Orban, care a prezentat lista Guvernului și programul Guvernului. S-a luat notă de ele de către Birourile permanente reunite. Așa că a fost o zi foarte fructuoasă”, a explicat Meleșcanu.

Întrebat de ce a fost respins calendarul propus de PNL, Teodor Meleșcanu a precizat că nimeni din Birourile permanente reunite nu a insistat asupra acestui program.

„Nu a fost o variantă a liberalilor. Nimeni nu a insistat pentru miercuri. Nu a întrunit numărul de voturi necesar și atunci s-a trecut la negocieri, prin intermediul liderilor politici, care au ajuns la o concluzie care a fost adoptată de toată lumea, în unanimitate”, a conchis Meleșcanu, potrivit Mediafax.


PNL propusese ca marți să fie audiați miniștrii în comisiile parlamentare, iar miercuri, de la ora 10.00 să fie convocată ședința plenului reunit pentru votul de învestitură.

Acest calendar a picat la vot.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, participă la ședința de luni a conducerii celor două Camere ale Legislativului, care a început la ora 12.00..

De altfel, surse parlamentare declarau înainte de şedinţă că PSD ar vrea ca votul pentru învestirea Guvernului să aibă loc într-un plen reunit, luni.

Parlamentarii PSD nu vor fi prezenți în sală, la plenul reunit în care va fi acordat votul de învestitură pentru noul Executiv, a anunțat liderul social-democraților Viorica Dăncilă.