Cătălina Buzoianu sărbătorită la FNT

Catalina Buzoianu

Ziua de 23 octombrie – a cincea zi din Festivalul Naţional de Teatru 2018 – a fost una specială, pentru că ea a stat sub semnul regizoarei Cătălina Buzoianu căreia îi este dedicată cea de-a 28-a ediție a FNT.
Sub genericul Artistul FNT 2018: Cătălina Buzoianu au fost programate câteva evenimente legate direct de prezența acestei mari personalități a culturii române care a influențat profund scena autohtonă în ultimii 50 de ani.
Astfel, în Sala CINETIC a HUBului FNT, s-a desfășurta, începând cu ora 16.00, un eveniment special, intitulat „Vorbind despre Cătălina” – o întâlnire de suflet cu inegalabila creatoare de teatru și îndrumătoare de destine în teatrul românesc. A fost lansat volumul „Cătălina Buzoianu: magie, abur, vis” – antologie semnată de Florica Ichim și Irina Zlotea și editată de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu”, supliment al Revistei Teatrul Azi prin Editura Cheiron, 2018.

Selecțiuni din acest eveniment puteți să urmăriți aici:

O altă lansare de carte a avut loc de la ora 19.00 Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8). Este vorba de volumul „Dimineaţa pierdută”, dramatizare de Cătălina Buzoianu după romanul omonim al Gabrielei Adameşteanu.
În continuare, la ora 20.00, actorii Roxana Guttman și Mihai Nițu au invitat publicul în Mansarda Muzeului Naţional al Literaturii Române la spectacolul de poezie „A(m) iubi(t) iubirea” – un florilegiu din poeziile Ninei Cassian adaptate rostirii scenice de Roxana Guttman și Cătălina Buzoianu, în coordonarea artistică a regizoarei Cătălina Buzoianu.
Fiecare nouă iubire este o speranţă”, obişnuia să spună Nina Cassian. „Am avut iubiri fericite şi iubiri nenorocite. Adică iubiri care m-au lăsat, m-au părăsit, m-au trădat. Sau după ce m-au iubit mi-au spus «eşți atât de grozavă şi ADIO»… şi m-au lăsat. Pasiunea este devastatoare. Iubirea este minunată, însă pasiunea este foarte periculoasă. Ce e aia fericire? În ce constă fericirea? Cine a dobândit fericirea? Poate că o ai şi nu-ţi dai seama de asta. E complicat. Eu am fost fericită. Ştiu sigur că am băut din această licoare vrăjită”, spunea poeta.
Spectacolul „A(m) iubi(t) iubirea” s-a născut din dorința și nevoia de a spune lucrurilor pe nume, iubirii pe nume, trădărilor, viselor, VIEȚII pe nume. Toate vin să întregească imaginea a ceea ce ar trebui să ne vegheze clipele vieții, IUBIREA.