Cel mai longeviv premier al Japoniei și-a anunțat demisia

Premierul nipon Shinzo Abe și-a anunțat vineri demisia din cauza stării sale de sănătate, informează Reuters. Cel mai longeviv șef al guvernului Japoniei și-a mai dat demisia în trecut din cauza colitei ulcerative de care suferă încă din adolescență. Surse politice citate de presa locală declarau în cursul dimineții că șeful executivului urmează să renunțe la mandat.

Abe a declarat, într-o conferință de presă, că starea sănătății sale s-a înrăutățit la mijlocul lunii trecute și a luat această hotărâre întrucât nu a dorit ca asta să influențeze cumva activitatea sa sau să genereze greșeli în actul guvernării.

El și-a cerut scuze poporului japonez pentru că nu a reușit să își ducă la capăt mandatul, mai cu seamă în contextul în care țara, ca întreaga lume, se confruntă cu pandemia de coronavirus. Mandatul său se încheia în septembrie 2021.

Speculații au existat în ultima vreme, premierul fiind surprins mergând la spital de mai multe ori.

Liderul politic în vârstă de 65 de ani a fost diagnosticat cu colită ulcerativă încă din adolescență, potrivit BBC News.

În 2007, el și-a depus mandatul brusc, chiar la început, din aceleași motive.

A revenit apoi în fruntea executivului în 2012, devenind anul trecut cel mai longeviv premier din Japonia.

Potrivit sursei citate, demisia nu va intra în vigoare imediat, el urmând să conducă guvernul până când Partidul Democrat Liberal va desemna un succesor.