Cel mai mare iceberg din lume, începe să se miște după 30 de ani

Getting your Trinity Audio player ready...

Un eveniment remarcabil în lumea glaciologiei are loc. Unul dintre cei mai mari iceberguri din lume, a început să se deplaseze după mai bine de 30 de ani de stagnare. Acest colos de gheață, care s-a desprins de coasta Antarcticii în 1986, a rămas ancorat în Marea Weddell, transformându-se într-o insulă de gheață cu o suprafață de aproape 4.000 km pătrați, de peste două ori mai mare decât Londra.

 

Recent, A23a a început să se miște rapid, pregătindu-se să părăsească apele Antarctice. Cu o grosime impresionantă de aproximativ 400 de metri, acest iceberg este comparabil cu înălțimea zgârie-norului Shard din Londra. Mișcarea sa este influențată de vânturi și curenți oceanici, iar acum se îndreaptă spre nordul Peninsulei Antarctice.

Oamenii de știință monitorizează cu atenție traseul A23a, deoarece există îngrijorări că, dacă se va ancora lângă Georgia de Sud, ar putea perturba ecosistemele locale, afectând rutele de hrănire ale milioanelor de foci, pinguini și alte păsări marine.

Pe lângă potențialele riscuri, icebergurile precum A23a sunt recunoscute pentru rolul lor ecologic vital. Pe măsură ce se topesc, eliberează nutrienți esențiali în ocean, susținând lanțurile alimentare marine.