Cîțu spune că nu carantinează Capitala și Ilfovul, dar vrea „cât mai rapid” acces doar cu certificat verde la „toate activitățile”

Premierul Florin Cîțu spune că nu ia în calcul instituirea carantinei în București și în Ilfov, unde rata de infectare a trecut de 15, însă este în discuție introducerea certificatului verde COVID pentru acces la toate activitățile economice. Cîțu vrea introducerea certificatului verde COVID „cât mai rapid”, inclusiv pentru accesul în magazine.

Întrebat despre o posibilă carantinare a Capitalei și a județului Ilfov, Cîțu a spus, la finalul ședinței de joi a Guvernului, că nu ia în calcul o astfel de măsură, pentru că nu a funcționat nici anul trecut.

În schimb, spune el, a discutat în guvern introducerea certificatului verde COVID pentru acces la toate activitățile economice. Asta ar putea însemna inclusiv acces la magazin cu certificatul verde COVID care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea.

  • ”La orice activitate economică pe care o avem în România, unde intrăm în contact cu persoane, să avem certificatul verde.
  • Dacă dorim să avem economia deschisă cred că este o măsură care ar ajuta foarte mult”, a susținut premierul interimar.
El a mai spus că nu a fost luată în discuție reducerea programului magazinelor în weekend: „Nu o luăm în calcul. Sunt propuneri, dar cred că acum pasul următor ar fi introducerea certificatului verde cât mai rapid”.

Răspunzând unei întrebări, el a spus că ar vrea introducerea certificatului verde inclusiv pentru acces în magazine. Chestionat dacă nu ar fi o restricționare, Cîțu a răspuns: „Nu, ci doar o triere. Da, aș merge pe ideea certificatului verde și la magazine. Și la doctor dacă te duci, te testezi”.

El a spus că este „doar o propunere” pe care a discutat-o cu ministrul Sănătății, cu care va merge inclusiv în grupurile parlamentare.

În București și în județul Ilfov, incidența cazurilor COVID a trecut de 15 la mia de locuitori.