Coaliția de guvernare discută data alegerilor prezidențiale: neînțelegeri între PNL și PSD

Getting your Trinity Audio player ready...

Coaliția de guvernare se reunește astăzi pentru a discuta despre stabilirea datei alegerilor prezidențiale, pe fondul unor neînțelegeri semnificative între Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Social Democrat (PSD). Liberalii insistă ca scrutinul să aibă loc în luna decembrie, în timp ce social-democrații propun organizarea acestuia în luna septembrie.

Ședința coaliției va începe după ora 18:30, la Vila Lac, după întâlnirea premierului Marcel Ciolacu cu președintele Italiei, Sergio Mattarella, programată la ora 18:00 la Palatul Victoria. Această reuniune este esențială, deoarece Guvernul trebuie să emită în curând actele normative necesare pentru calendarul alegerilor prezidențiale.

PNL susține organizarea alegerilor în decembrie, simultan cu alegerile parlamentare, argumentând că scrutinul din septembrie ar perturba activitatea școlară. În plus, liberalii consideră că o campanie electorală în luna august ar fi atipică, având în vedere că este perioada vacanței de vară.

Pe de altă parte, PSD dorește ca alegerile prezidențiale să se desfășoare în septembrie, conform unei înțelegeri anterioare din coaliție. Social-democrații motivează această dată prin faptul că în septembrie va intra în vigoare recalcularea pensiilor, având un impact pozitiv asupra electoratului tradițional al PSD, format în principal din pensionari.

În contextul acestor discuții, varianta unei candidaturi comune PSD-PNL a fost exclusă. Ambele partide au anunțat că vor avea propriul candidat la alegerile prezidențiale. Liberalii au menționat, neoficial, că singura situație în care ar putea susține un candidat comun ar fi dacă PSD ar accepta să-l susțină pe Nicolae Ciucă.

Surse din coaliție au precizat că este posibil ca subiectul calendarului alegerilor prezidențiale să fie decis în această ședință, având în vedere presiunea timpului asupra Guvernului pentru emiterea Hotărârii privind data alegerilor.