Coaliția PSD-PNL mai face miercuri o încercare pentru comasarea alegerilor

Getting your Trinity Audio player ready...

Liderii Partidului Social Democrat (PSD) și ai Partidului Național Liberal (PNL) se pregătesc pentru discuții programate miercuri, cu scopul de a aborda și posibil rezolva dilema comasării alegerilor europarlamentare și locale în luna iunie. Aceste negocieri, care urmează mai multor întâlniri anterioare fără un rezultat concludent, ar putea deschide calea către formarea unor liste comune la europarlamentare și încheierea de acorduri punctuale la nivelul alegerilor locale, în special în zonele unde opoziția deține primăriile.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, care ocupă și poziția de premier, a confirmat marți posibilitatea unei alianțe între cele două partide, subliniind importanța unui răspuns unitar împotriva extremismului. Cu o zi înainte de ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), Ciolacu și-a exprimat speranța de a anunța un calendar electoral complet, accentuând necesitatea unui proiect de țară pe termen lung, care să includă toate alegerile, dacă acest lucru va fi hotărât.

Comasarea alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale și stabilirea unui candidat comun la prezidențiale rămân subiecte deschise, urmând a fi analizate în lumina rezultatelor alegerilor din vară și a poziționării partidelor în preferințele electoratului.

Președintele Klaus Iohannis a exprimat, de asemenea, un punct de vedere favorabil comasării alegerilor, menționând că patru scrutine într-un an ar fi un efort considerabil. A subliniat importanța unei bune organizări și a unui anunț timpuriu, pentru a asigura desfășurarea corectă și constituțională a procesului electoral.