Coarde vocale obținute în laborator

Cercetătorii americani de la Universitatea Wisconsin-Madison, au reuşit să crească în laborator ţesuturi de coarde vocale funcţionale, informează maxisciences.com.
Coardele vocale se prezintă sub forma unor pliuri situate la nivelul mucoasei laringelui care sunt capabile să vibreze la trecerea curentului de aer pentru a produce sunete.
Acel tip de mucoasa presărată cu pliuri a fost recreata artificial într-un incubator. Pentru a reuşi acest lucru, celule epiteliale umane izolate şi purificate au fost depuse pe o matrice de colagen realizată în trei dimensiuni, utilizată ca eşafodaj al noii structuri. Creşterea de celule pe noua matrice a dus la formarea unor ţesuturi elastice al cărui aspect seamănă extrem de mult cu cel al coardelor vocale naturale.
Mai mult decât atât, acele coarde vocale artificiale şi-au dovedit funcţionalitatea. Testele au constat în grefarea lor pe rozătoare ale căror sisteme imunitare au fost în prealabil modificate pentru suporta grefele umane.
Cercetătorii americani au reuşit, de asemenea, să grefeze acele ţesuturi pe cadavre de câini şi să testeze potenţialul lor de vibrare, inducând peste acele pliuri un curent de aer umidificat şi au reuşit să producă sunete cu aceleaşi caracteristici cu ale lătratului câinilor
Metodologia de realizare a acestor culturi de laborator este însă departe de a fi finalizată. Ţesuturile cultivate în laborator au, într-adevăr, o structură mult mai simplă decât aceea a coardelor vocale ale unei persoane adulte. Specialiştii consideră că, deşi va fi nevoie de cel puţin un deceniu înainte de a finaliza o tehnologie care va putea fi aplicată fără riscuri pe pacienţi umani, totuşi, aceste rezultate sunt foarte încurajatoare.
O astfel de tehnologie va permite tratarea eficientă a numeroşilor pacienţi care suferă de o disfuncţie a coardelor vocale în urma unui traumatism fizic sau a unui cancer. Cercetările din acest domeniu ar putea, de asemenea, să îi ajute pe medici să înţeleagă mai bine anumite patologii care afectează această regiune a corpului uman.