Cod portocaliu de ninsori și vânt puternic în Republica Moldova

Getting your Trinity Audio player ready...

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României a emis o atenționare de călătorie pentru cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să se deplaseze în Republica Moldova, în urma unui cod portocaliu de ninsori și vânt puternic emis de Serviciul Meteorologic de Stat local. Acest cod este valabil în perioada 7-10 ianuarie 2024 și este cauzat de un ciclon sudic și pătrunderea unei mase de aer polar.

Conform MAE, începând cu 8 ianuarie 2024, se așteaptă ninsori abundente și vijelii izolate, cu rafale de vânt de până la 20 m/s și o scădere semnificativă a temperaturii medii zilnice. Aceste condiții meteorologice vor cauza formarea de troiene și polei pe drumuri, precum și depuneri de chiciură pe vegetație și firele electrice.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al Republicii Moldova recomandă cetățenilor să evite călătoriile cu mijloacele de transport, în special în data de 8 ianuarie, când condițiile meteorologice vor fi deosebit de dificile. Sunt recomandate măsuri de precauție pentru cei care totuși trebuie să călătorească, inclusiv utilizarea pneurilor de iarnă și a echipamentului special pentru deszăpezire.

Comisia pentru Situații Excepționale din Chișinău a decis închiderea școlilor și grădinițelor pe parcursul a două zile, 9-10 ianuarie, pentru a proteja siguranța elevilor și a personalului. Autoritățile române au restricționat temporar circulația camioanelor prin postul vamal de frontieră Leușeni-Albița și au avertizat asupra posibilității unor grafice îngreunate la frontieră.

Transportul public din Chișinău a fost oprit până la ora 16:00 în data de 8 ianuarie, iar mai multe zboruri de pe Aeroportul Internațional Chișinău au fost anulate sau întârziate din cauza imposibilității de a efectua procedurile de degivrare a aeronavelor.