Cod portocaliu și cod galben de ploi abundente în aproape toată țara

Cod portocaliu și cod galben de ploi abundente în aproape toată țara

Meteorologii au actualizat avertizările de vreme rea și au emis cod portocaliu și cod galben de ploi abundente valabile în cea mai mare parte a țării până vineri, la ora 10:00. 34 de județe, inclusiv Capitala, se află sub avertizare de precipitații și instabilitate atmosferică.

Codul portocaliu a intrat în vigoare joi, la ora 10.00, și este valabil până vineri, la ora 10.00. În zona Carpaţilor Meridionali şi a Munților Apuseni, precum și în sudul Moldovei și nord-estul Munteniei vor fi ploi abundente și se vor acumula cantități de apă ce vor depăși 40…60 l/mp.

La peste 1.700 de metri, ploile vor determina topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă prezent în continuare la altitudini mari, unde măsoară, în general, între 15 și 140 centimetri.

Codul galben este valabil tot până vineri, la ora 10.00. Meteorologii anunță că vor fi ploi însemnate cantitativ și instabilitate atmosferică temporar accentuată. În intervalul menționat, în Muntenia, Banat, Crișana și în cea mai mare parte a Transilvaniei, Olteniei, Dobrogei și Moldovei, precum și la munte, vor fi averse însemnate cantitativ, însoţite de descărcări electrice, intensificări descurtă durată ale vântului şi izolat de grindină.

În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși local 20…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.