Coduri galben și portocaliu de ninsori și viscol

Getting your Trinity Audio player ready...

Avertizările de Cod Galben și Cod Portocaliu de ninsori, viscol și intensificări ale vântului au fost emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru mai multe regiuni din România. Avertizările sunt în vigoare în perioada 18 noiembrie, ora 10 – 19 noiembrie, ora 10.

Conform ANM, în această perioadă, se așteaptă cantități semnificative de precipitații, în special în jumătatea estică a țării și la munte. În zonele menționate, se prognozează precipitații semnificative cantitativ, local de 25…35 l/mp și izolat de peste 50 l/mp. Acestea vor fi sub formă de ninsoare în regiunile montane, în sud-estul Transilvaniei și în cea mai mare parte a Moldovei, unde se va depune un strat de zăpadă, iar în rest vor fi precipitații mixte, existând și condiții de polei. Vântul va avea intensificări în sud-vestul, estul și sud-estul teritoriului, cu viteze de 55…65 km/h. La munte, temporar, se va manifesta fenomenul de viscol, iar rafalele vor depăși 60…80 km/h.

De asemenea, în intervalul 18 noiembrie, ora 14 – 19 noiembrie, ora 10, ANM a emis un Cod Portocaliu pentru intensificări susținute ale vântului, viscol și vizibilitate redusă sub 50 m în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură. În aceste regiuni, se așteaptă intensificări ale vântului cu rafale de 80…110 km/h, ninsori și viscol, determinând scăderea vizibilității sub 50 m.

În plus, în intervalul 18 noiembrie, ora 16 – 19 noiembrie, ora 10, este în vigoare un Cod Portocaliu pentru intensificări susținute ale vântului, precipitații mixte și abundente în sudul Moldovei, estul Munteniei, Dobrogea și bazinul vestic al Mării Negre. În aceste zone, se prognozează intensificări ale vântului cu rafale în general de 85…90 km/h, cantități locale de precipitații care vor depăși 40…60 l/mp, precipitații mixte și ninsori viscolite.

De asemenea, ANM a emis o atenționare meteorologică de Cod Galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în intervalul 19 noiembrie, ora 10 – 19 noiembrie, ora 18, în sudul Moldovei, estul Munteniei și Dobrogea, cu intensificări ale vântului și rafale de 60…80 km/h. Pe litoral și în bazinul vestic al Mării Negre, se așteaptă intensificări susținute ale vântului, cu rafale în general de 85…90 km/h.