Comisia Europeană propune un fond de redresare de 750 de miliarde de euro

Comisia Europeană plănuiește să propună un fond de relansare de redresare de 750 de miliarde de euro pentru a face față crizei economice din UE provocată de către pandemia de coronavirus, a anunțat miercuri pe Twitter comisarul Afacerilor economice, Paolo Gentiloni. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut miercuri europenilor să ”lase deoparte prejudecătile” și să sprijine planul ei de recuperare de 750 de miliarde de euro, în timpul unui discurs adresat eurodeputaților, relatează AFP.

Acest plan suscită reticența unor state membre – Olanda, Danemarca, Austria, Suedia – care preferă să sprijine economia UE doar prin împrumuturi, nu și cu subvenții, în timp ce von der Leyen propune un plan care le implică pe ambele.

Acest fond, care se adăugă instrumentelor comune deja lansate, e” un viraj european pentru a face față acestei crize fără precedent”.

Din cele 750 de miliarde de euro, 500 de miliarde vor fi distribuite sub forma de granturi – o sumă recomandată în proiectul franco-german -, iar 250 de miliarde sub formă de împrumuturi, potrivit unei persoane familiare cu propunerea.

Italia și Spania, afectate grav de pandemie, sunt principalii beneficiari ai planului european de recuperare, au declarat surse europene pentru AFP.

Dintr-un total de 750 de miliarde de euro de subvenții și împrumuturi combinate, Italia este așteptată să recupereze 172.754 miliarde de euro, Spania 140.446 miliarde de euro, iar Franța doar 38.772 miliarde de euro.