Compozitorul Dumitru Lupu, declarat cetăţean de onoare al municipiului Constanţa

Compozitorul Dumitru Lupu, mort în data de 22 iulie, a fost declarat cetăţean de onoare al municipiului Constanţa, în urma votului de luni al consilierilor locali municipali.

Consilieri locali ai municipiului Constanţa au votat, luni, în şedinţă ordinară, un proiect de hotărâre prin care s-a avizat acordarea titlului de cetăţean de onoare post mortem al municipiului Constanţa, compozitorului Dumitru Lupu.

Acordarea titlului de cetăţean de onoare post-mortem al municipiului Constanţa a fost făcută la propunerea Universităţii ”Ovidius” din Constanţa şi a Teatrului de Stat Constanţa.

Compozitorul Dumitru Lupu este una dintre personalităţile culturale ale judeţului Constanţa, de anvergură naţională şi internaţională, întreaga sa activitate culturală şi artistică influenţând evoluţia vieţii culturale româneşti din ultimii 30 de ani”, se arată în expunerea de motive.

Dumitru Lupu s-a născut la 25 mai 1952 în Giurgiu, a fost membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR) şi al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România (UARF).

Din 2014, a fost profesor universitar la Universitatea Ovidius din Constanţa, dirijor al orchestrei teatrului Al. Davila din Piteşti între anii 1982-1990 şi al teatrului Fantasio din Constanţa între anii 1990-2004.

Dumitru Lupu a fost iniţiatorul festivalului "Mamaia copiilor".

Printre şlagărele compuse de Lupu se numără "Mă-ntorc la tine mare albastră", "Hai vino iar în gara noastră mică" sau "Ce mult te-am iubit".

Compozitorul Dumitru Lupu s-a stins din viaţă în 22 iulie, la vârsta de 65 de ani, fiind înmormântat în Cimitirul Central Constanţa.