Comuna din România cu 99% locuitori nevaccinați, în frunte cu primarul. Doar 32 de persoane din 8.000 au ales să se imunizeze

Teoriile conspirației și campaniile anti-vaccinare de pe rețelele de socializare au convins peste 99% din locuitorii unei comune să nu se vaccineze. Din cei peste 8.000 de locuitori din comuna Bărbulești, județul Ialomița, doar 32 s-au imunizat. Ce i-a încurajat pe aceștia din urmă să nu ia în seamă teoriile despre implantare de cipuri vedeți în acest reportaj.

Costel Stan, localnic vaccinat: Am fost până la Fetești să mă vaccinez. Am făcut două drumuri și m-am vaccinat totuși. Alții care au vaccinul la poartă nu se vaccinează. Lipsă de responsabilitate. În primul rând e pentru sănătatea mea și pentru cei mai în vârstă din familie, să-i protejăm.

Reporter: În familia dumneavoastră s-au mai vaccinat?

Costel Stan: Da, și soția, și copiii, și ginerele. Mă duc și la al 3-lea, dar încă n-am făcut șase luni.

Medicul Ana Monica Grosu este unul din ceilalți 32 de curajoși. Îi pare rău că nu i-a convins pe locuitorii din Bărbulești să se vaccineze.

Ana Monica Grosu, medic de familie: A fost o dată o campanie de vaccinare. Au venit aici să vaccineze cei de la Slobozia, dar cererea n-a fost, degeaba a fost oferta. Știrile de la televizor contra vaccinării sunt mult mai acaparante pentru ei, decât cele pentru vaccinare.

Primarul comunei Bărbulești, Vasile Liță, nu e nici el vaccinat. Nu crede în imunizare și nu s-a implicat să o promoveze.

Vasile Liță, primarul comunei Bărbulești: Nici dumneavoastră nu mă puteți obliga pe mine, nici eu, pe dumneavoastră. Decizia ne aparține. Chiar și Constituția declară că nu ești obligat. Oamenii nu vor. Nu vor pentru că s-au speriat de la televizor, ce aud, ce se discută.