Concurs ‘Enescu’: Premiul I nu s-a acordat la secţiunea Vioară; doi italieni – locurile II şi III

Preşedintele juriului secţiunii Vioară a Concursului Internaţional „George Enescu”, Pierre Amoyal, a premiat doar locurile doi şi trei, premiul I neacordându-se la această ediţie.

Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Concursului ‘Enescu’, Vikram Sedona (Italia, 18 ani) este câştigătorul locului al doilea la secţiunea Vioară, pe locul trei clasându-se Giuseppe Gibboni (Italia, 17 ani).

Vikram Sedona a mai primit două premii speciale: invitaţia de a concerta la Lisabona în cadrul festivalului al cărui director muzical este dirijorul Christoph Poppen, cel care a condus orchestra Filarmonicii „George Enescu” în seara finalei, şi încă o invitaţie specială, din partea unuia dintre membrii juriului, Eduard Schmieder.

Cel de-al treilea finalist, ucraineanul Orest Smovzh (Ucraina, 27 de ani), a primit un premiu special constând într-o serie de cursuri de măiestrie oferite de Silvia Marcovici şi Mihaela Martin.

Preşedintele juriului, Pierre Amoyal, a prezentat rezultatele jurizării, menţionând faptul că pe lângă cei trei tineri muzicieni finalişti, în concurs au mai fost alţi 48 de concurenţi de asemenea talentaţi, care au demonstrat un mare potenţial, şi a spus că a considerat că are responsabilitatea de a păstra acest echilibru faţă de toţi concurenţii şi, în consecinţă, a decis ca premiul întâi să nu se acorde la această ediţie.

Ne-am bucurat de o seară excepţională, nişte concurenţi expresivi, cu o tehnică bună, maturi la o vârstă foarte fragedă. Am văzut talentul nativ şi potenţialul. Preşedintele juriului este suveran şi a dorit să marcheze faptul că, pe lângă darul excepţional, este nevoie de încă şi mai multă persistenţă pentru a valorifica talentul. Muzicienii se formează întreaga viaţă, iar decizia marchează pentru toţi concurenţii acest mesaj„, a spus directorul Concursului şi Festivalului Internaţional „George Enescu”, Mihai Constantinescu, citat în comunicat.

Juriul de specialitate al secţiunii Vioară a fost format din Pierre Amoyal (preşedintele Juriului), Salvatore Accardo, Agustin Leon Ara, Remus Azoiţei, Silvia Marcovici, Eduard Schmieder, Viktor Tretyakov, Pavel Vernikov, Krzysztof Wegrzyn