Concursul Enescu 2018: 400 de tineri muzicieni, din 46 de ţări, de pe cinci continente

Corurile Filarmonicii „George Enescu” și al Operei Naţionale celebrează Crăciunul pe scena Ateneului Român

Cea de-a XVI-a ediţie a Concursului Internaţional George Enescu, ce are loc în Bucureşti, în perioada 1 – 23 septembrie, înregistrează un număr record de tineri înscrişi în competiţie – 400 de tineri muzicieni, din 46 de ţări, de pe cinci continente, potrivit organizatorilor.

Biletele pentru Concursul George Enescu se vor pune în vânzare la începutul lunii mai.

Cu o creştere a înscrierilor de 26% faţă de ediţia din 2016, Concursul Enescu are la această ediţie o prezenţă românească remarcabilă, cu 72% mai mare – în total, 36 de tineri români, înscrişi cu precădere la Secţiunea Pian. Faţă de ediţia din 2016, China şi Marea Britanie şi-au dublat reprezentarea în competiţie, în timp ce Italia şi-a triplat numărul de tineri muzicieni înscrişi.

În total, pentru cele patru secţiuni ale Concursului Enescu 2018 s-au înscris: 126 de concurenţi la Secţiunea Pian, 121, la Secţiunea Vioară, 126, la Secţiunea Violoncel, şi 27, la Secţiunea Compoziţie. 212 concurenţi provin din Europa şi Orientul Apropiat, 148, din Asia, 29, din America de Nord, 9, din Australia şi Noua Zeelandă, iar doi concurenţi sunt din America de Sud. Statistic, cele mai numeroase prezenţe le au Coreea de Sud – 70 de concurenţi, România – 36, China – 33, Japonia – 26, Rusia – 22, Italia – 21 şi Statele Unite ale Americii – 20 de concurenţi.

Concursul Enescu 2018 şi-a propus să lanseze un dialog cu publicul tânăr şi cu publicul larg deopotrivă. Astfel, Concursul Enescu 2018 va aduce publicului şi câteva evenimente şi ateliere de muzică – atât offline, cât şi online – menite să inspire şi să desluşească „Ce auzim când ascultăm muzică?”. Proiectele se vor derula începând cu sfârşitul lunii mai şi vor continua în timpul Concursului Enescu 2018.

Detalii despre proiecte vor fi oferite pe parcurs.

Concursul Enescu 2018 se va deschide pe 1 septembrie, la Ateneul Român, cu un concert de gală susţinut de câştigătorii ediţiei din 2014: Ştefan Tarara (vioară), Eun-Sun Hong (violoncel) şi Josu de Solaun (pian), alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, dirijată de Gabriel Bebeşelea.