Congres extraordinar în Transnistria: se va solicita alipirea la Federația Rusă

Getting your Trinity Audio player ready...

Un congres extraordinar al așa-zișilor deputați de toate nivelele din Transnistria este programat pentru data de 28 februarie, cu scopul de a emite o solicitare oficială către Moscova pentru alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă, conform declarațiilor opozantului transnistrean Ghenadie Ciorba pentru Deschide.md. Acesta ar fi al treilea congres de acest tip din istoria regiunii, după cel din 1990, care a marcat proclamarea republicii separatiste, și cel din 2006, care a acuzat Chișinăul de blocadă economică.

Această mișcare din partea autorităților pro-ruse de la Tiraspol ar putea intensifica conflictul înghețat din Transnistria, oferind Kremlinului un nou pretext pentru o posibilă intervenție militară. Situații similare au fost folosite de Rusia pentru a justifica intervenții armate în Georgia, Crimeea și Ucraina.

Adunarea din Tiraspol este programată cu o zi înainte de discursul președintelui Rusiei, Vladimir Putin, către Adunarea Federală, sugerând o coordonare strategică. Ghenadie Ciorba susține că, în cadrul acestui congres, va fi lansată o solicitare din partea locuitorilor Transnistriei pentru alipirea la Rusia, iar Putin ar urma să aducă această cerere în atenția Adunării Federale pe 29 februarie.

Recent, au fost organizate proteste în Transnistria împotriva presupuselor presiuni economice exercitate de Republica Moldova, semnalând o escaladare a tensiunilor în regiune. Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova va sprijini cetățenii săi din Transnistria, alimentând speculații despre o implicare mai directă a Rusiei în conflict.

Opozantul Ciorba a îndemnat deputații transnistreni să respingă această decizie, avertizând că ar oferi lui Putin un „pretext juridic” pentru intervenții militare în Republica Moldova, inclusiv în Transnistria. Acest apel vine în contextul în care liderul separatist de la Tiraspol, Vladimir Krasnoselski, a anunțat convocarea congresului ca răspuns la ce consideră a fi presiuni economice din partea Chișinăului.