Congresul Partidului Popular European (PPE) la București

Getting your Trinity Audio player ready...

Congresul Partidului Popular European (PPE) se desfășoară la București, în incinta Romexpo, începând cu miercuri, reprezentând un eveniment major în calendarul politic european. Peste 2.000 de delegați din peste 40 de țări sunt așteptați să participe la acest congres, în cadrul căruia se va discuta strategia partidului pentru alegerile pentru Parlamentul European, se va definitiva manifestul PPE și se va alege principalul candidat al partidului pentru președinția Comisiei Europene. Președinta Comisiei Europene, germanca Ursula von der Leyen, este propusă să fie desemnată oficial candidat pentru șefia Comisiei Europene în cadrul acestui congres.

Evenimentul va beneficia de participarea unor figuri marcante ale politicii europene, inclusiv cancelarul Austriei, Karl Nehammer, cunoscut pentru opoziția sa față de aderarea României la Spațiul Schengen. Președintele Klaus Iohannis are programate întâlniri importante cu o zi înainte de începerea congresului, inclusiv cu Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, Alberto Núñez Feijóo, președintele Partidului Popular din Spania, și Manfred Weber, președintele Partidului Popular European.

Organizarea acestui congres de către Partidul Național Liberal (PNL), în parteneriat cu PPE, la București subliniază poziția României ca un centru politic de importanță în Europa. Nicolae Ciucă, președintele PNL, a evidențiat acest aspect, afirmând că evenimentul va transforma Bucureștiul în „centrul politic al Europei” și va juca un rol crucial în decizia privind viitorul continentului.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat recent dorința de a candida pentru un nou mandat, cu sprijinul Uniunii Creștin Democrate (CDU), la o reuniune în Berlin. Anunțul său vine într-un moment cheie, înaintea desemnării oficiale în cadrul Congresului PPE, unde va fi aleasă ca „spitzenkandidat” – candidatul principal al dreptei europene pentru alegerile din iunie.

Siegfried Mureșan, deputat european, a confirmat prezența a 11 șefi de state și de guverne din Uniunea Europeană la congres, alături de Ursula von der Leyen și Roberta Metsola, președinta Parlamentului European. Lista vorbitorilor include personalități marcante ale politicii europene, precum președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Finlandei, Petteri Orpo, și cancelarul Austriei, Karl Nehammer, subliniind diversitatea și importanța discuțiilor ce vor avea loc.

Congresul PPE la București reprezintă nu doar o platformă pentru stabilirea direcțiilor politice și strategice ale partidului în contextul european, dar și un semnal de solidaritate cu România și statele afectate de războiul din Ucraina, demonstrând unitatea și angajamentul Uniunii Europene în fața provocărilor actuale.