Congresului PPE de la București a votat în unanimitate manifestul electoral care susține intrarea României în Schengen

Getting your Trinity Audio player ready...

Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a anunțat miercuri seară o victorie semnificativă pentru România la Congresul Partidului Popular European (PPE), unde manifestul electoral al PPE, care susține aderarea cât mai curând posibil a României la Spațiul Schengen, a fost adoptat în unanimitate, fără opoziția Austriei.

Acest moment marchează un pas important în recunoașterea eforturilor României de a se alinia standardelor Schengen și subliniază sprijinul european larg pentru integrarea deplină a țării în spațiul de liberă circulație. Nicolae Ciucă a subliniat acest succes ca un ecou al dorinței României de a ocupa un loc cu drepturi depline în comunitatea europeană, evidențiind rolul crucial al Congresului PPE desfășurat la București în promovarea acestei cauze.

Pe lângă susținerea intrării României și Bulgariei în Schengen, manifestul PPE a adus în prim-plan mai multe puncte cheie esențiale pentru viitorul Europei:

  • Securitatea Europeană și Siguranța Economică: PPE intenționează să consolideze securitatea și stabilitatea economică pe continent prin propunerea unui cadru legislativ care să permită numirea a două noi poziții esențiale: un Comisar European pe Securitate și Apărare și un altul pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii. Această inițiativă reflectă dorința de a construi o Europă mai sigură și favorabilă mediului de afaceri.

  • Competitivitate și Sprijin pentru Antreprenori: PPE își propune să facă din Uniunea Europeană un lider în domeniul competitivității, susținând antreprenoriatul, tinerii și fermierii. Manifestul subliniază necesitatea ca politicile de mediu să fie în armonie cu cele economice și sociale, menținând obiectivul de reducere a emisiilor de carbon cu 55% și promovând tehnologiile sustenabile pentru atingerea neutralității carbonului până în 2050.

  • Strategia de Extindere a Uniunii Europene: PPE și-a exprimat angajamentul ferm pentru extinderea valorilor europene în regiune, incluzând nu doar Ucraina, Republica Moldova și Georgia, ci și țările din Balcanii de Vest. Această viziune strategică vizează consolidarea și extinderea spațiului de pace, stabilitate și prosperitate europeană.

Adoptarea manifestului electoral al PPE, cu sprijinul unanim al membrilor săi, inclusiv acceptarea aderării României la Spațiul Schengen, reprezintă un semnal puternic al unității și solidarității europene. Acesta subliniază încrederea în capacitatea României de a contribui la securitatea și prosperitatea comună și deschide noi perspective pentru cetățenii săi în contextul mai larg european.