Consiliul General al Bucureștiului nu a reușit să adopte bugetul local nici la a treia încercare

Getting your Trinity Audio player ready...

Pentru a treia oară, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) nu a reușit să adopte bugetul Capitalei pentru anul 2024, întâlnindu-se cu un impas politic ce a culminat cu 17 voturi „pentru”, 23 de „abțineri” și un singur vot „împotrivă”. Această situație reflectă continuarea divergențelor dintre partidele politice și primar, în special între PNL și PSD, care s-au opus repetat proiectului propus de primarul Nicușor Dan.

În deschiderea ședinței, Nicușor Dan a apelat la grupurile politice să-și exprime poziția față de posibilitatea de a ajunge la un consens pentru aprobarea bugetului. „V-aș ruga să discutăm dacă există vreun consens pe vreun scenariu în care bugetul să treacă, pe procedură, înainte de a discuta despre amendamente”, a declarat primarul, evidențiind necesitatea acordului între cel puțin două grupuri politice pentru adoptarea bugetului.

Primarul a adus în atenție un nou element, aprobarea de către comisia Ministerului Finanțelor a unui împrumut care permite realocarea a 265 de milioane de lei către cheltuielile bugetare, inclusiv pentru subvenția la termie. Această veste nu a schimbat însă poziția grupurilor politice, care au rămas divizate în opinii.

Într-un efort de a găsi o soluție, Nicușor Dan a menționat că s-a întâlnit cu reprezentanții PNL, care și-au menținut condiția ca suma totală alocată subvențiilor să se ridice la 3 miliarde de lei, conform execuției bugetare din 2023. De asemenea, primarul a consultat instituțiile cu bugete semnificative, care au subliniat că orice reducere bugetară le-ar afecta activitatea.

Conversațiile cu PSD, în schimb, nu au avut loc, partidul rfuzând să răspundă solicitărilor la dialog, după cum a indicat primarul. Tensiunile au fost accentuate de declarațiile consilierilor PNL și PSD în timpul ședinței, care au criticat modul în care primarul a gestionat procesul bugetar, acuzându-l de încercarea de a transfera responsabilitatea eșecului către CGMB.