Coroana Regală a României va fi expusă în Centrul Vechi pe perioada Festivalului Naţional de Teatru

Coroana Regală a României va fi expusă la Bucureşti în perioada desfăşurării Festivalului Naţional de Teatru, în Sala „Memorie” a HUB-ului FNT din Centrul Vechi al Capitalei (Hanul Gabroveni), informează UNITER într-un comunicat.

Ceremonia de depunere a Coroanei Regale a României spre vizionare publică va avea loc în data de 20 octombrie, de la ora 13,00.

Publicul va avea posibilitatea să admire măiestria lucrăturii şi frumuseţea detaliilor Coroanei Regale în perioada 21 – 28 octombrie, între orele 10,00 şi 19,00, informează organizatorii.

În an centenar, avem onoarea să găzduim cel mai de preţ simbol al Independenţei şi al Unirii României, precum şi bucuria să oferim publicului bucureştean ocazia unică de a admira, între 20 şi 28 octombrie, acest simbol al tuturor românilor: Coroana Regală. Această Coroană este cea care l-a însoţit în decembrie anul trecut pe Majestatea Sa Regele Mihai pe ultimul său drum, de la Castelul Peleş din Sinaia, oprindu-se un moment sub Arcul de Triumf, la Palatul Regal din Capitală şi mai apoi la Necropola Regală de la Curtea de Argeş. În 20 octombrie 2018, Coroana Regală a României va lua din nou drumul Bucureştilor unde va fi întâmpinată cum se cuvine, pentru a fi aşezată în inima Festivalului Naţional de Teatru – la HUB-ul de la Hanul Gabroveni, care devine în acest an locul principalelor evenimente ce însoţesc cea de-a 28-a ediţie a FNT. Prezenţa Coroanei Regale în Festival constituie, în an centenar mai mult decât oricând, un simbol al spiritului României moderne, al curajului, demnităţii, rezistenţei şi unităţii românilor„, precizează sursa citată.

Potrivit UNITER, coroana nu este una „obişnuită”, confecţionată din aur sau alte metale preţioase, menită doar să împodobească fruntea unui monarh. „La dorinţa Regelui Carol I, aceasta a fost făurită (după schiţele lui Theodor Aman) din oţelul unui tun care a fost capturat în bătălia de la Plevna, în timpul asaltului redutei Griviţa, în data de 30 august 1877. După recunoaşterea Independenţei, Carol I a fost încoronat Rege al României, pe 10 mai 1881”, se mai arată în comunicat.

Coroana de Oţel, care astăzi e păstrată la Muzeul Naţional de Istorie a României, a fost purtată de Regele Ferdinand I, în momentele Marii Uniri de la Alba Iulia, dar şi de către Regele Mihai, la a doua sa încoronare, pe 6 septembrie 1940. În decembrie 2017, simbolul Coroanei i-a stat alături ultimului Rege al României pe întreg parcursul ceremoniilor funerare. Emoţia şi căldura zecilor de mii de români din întreaga ţară care au participat la aceste momente stau mărturie spiritului de „a rămâne împreună” – o îndatorire şi un mesaj pe care Majestatea Sa Regele Mihai le-a păstrat cu nobleţe întreaga sa existenţă, precizează comunicatul.

Mulţumind Muzeului Naţional Peleş şi Casei Regale a României pentru cinstea de a ne fi încredinţat această nepreţuită emblemă a istoriei noastre, Festivalul Naţional de Teatru îşi face astfel o datorie de onoare să găzduiască şi să prezinte întru aducere aminte acest simbol rămas viu„, se arată în comunicat.

A 28-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru se va desfăşura la Bucureşti între 19 şi 29 octombrie şi este dedicată regizoarei Cătălina Buzoianu. Ediţia din acest an a FNT se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.