Coronavirus: Cum am putea avea încredere în vaccinul anti-Covid al Rusiei fără datele studiului, întreabă cercetătorii

Anunțul președintelui Rusiei, Vladimir Putin, că va aproba un vaccin împotriva Covid-19 după mai puțin de două luni de testare pe oameni a provocat îngrijorare printre experții din sănătate de la nivel mondial. Aceștia spun că, fără datele întregului studiu, este greu să ai încredere în acest vaccin, relatează Reuters.

Cu intenția de a fi prima în cursa pentru dezvoltarea vaccinului împotriva Covid-19, Rusia încă nu a făcut teste la scară largă cu acest vaccin pentru a produce date care să arate dacă funcționează – ceva ce experții infecționiști consideră a fi un pas ”nechibzuit”.
 
”Rusia face la propriu un mare experiment la nivelul populației”, a spus Ayfer Ali, specialistă în cercetarea pe medicamente la Warwick Business School din Marea Britanie.
 
Ea a spus că o asemenea aprobare, pe repede înainte, ar putea însemna că nu pot fi detectate posibilele efecte adverse ale vaccinului. Acestea, în timp ce e posibil să fie rare, ar putea fi grave, a avertizat ea.
 
Francois Balloux, un expert la University College London’s Genetics Institute, a spus că este ”o decizie nesăbuită și prostească”.
 
”Vaccinarea în masă cu un vaccin testat impropriu nu este etic”, a spus el. ”Orice problemă în campania de vaccinare ar putea fi dezastruoasă atât prin efectele negative asupra populației, cât și din cauză că ar crește nivelul de respingere a vaccinării de către populație”.