Coronavirus în lume: Haosul continuă în Italia, China a înregistrat cel mai mic număr de noi cazuri

În timp ce Italia este cuprinsă de haos ca urmare a extinderii măsurilor de carantină, China a înregistrat cel mai mic număr de noi cazuri de infecție de la începutul anului și până acum, respectiv 40, același trend fiind și în Coreea de Sud, relatează BBC News și Guardian. Pe fondul acestei crize, piețele financiare din Asia, Europa și SUA se resimt și ele, iar prețul petrolului a scăzut cu 30%.

13.20 Ultimul bilanț în Iran: 237 de morți și 7.161 de infecții. Datele au fost anunțate de ministrul sănătății, Kianush Jahanpur.
 
Bilanțul include și cele 43 de decese și 595 de cazuri noi de infecții care au apărut în utlimele 24 de ore, scrie Reuters.
 
Iranul este una dintre cele mai afectate state de epidemia care s-a declanșat în China.
 
12.39 Un angajat de la Disneyland din Paris a fost depistat pozitiv pentru noul coronavirus, în acest weekend, a precizat un purtător de cuvânt al companiei citat de Reuters. Angajatul care se ocupa de mentenanță nu a fost în contact cu vizitatorii, iar parcul rămâne deschis, a mai spus acesta, confirmând astfel informațiile publicate de cotidianul Le Parisien.
 
Disneyland Paris a mai precizat că are loc o anchetă epidemiologică printre colegii pacientului.
 
12.29 Albania a anunțat luni primele două cazuri de infecție cu Covid-19, iar premierul Edi Rama a precizat că, începând de astăzi, școlile vor fi închise pentru două săptămâni, iar zborurile spre Italia de nord au fost anulate până la 3 aprilie, scrie Guardian.
 
12.11 Parlamentul European ia în calcul anularea sesiunii plenare care urma să înceapă luni, la Bruxelles, din cauza coronavirusului, spun oficiali europeni citați de Reuters.
 
11.54 Senatorul american Ted Cruz a anunțat că intrat în carantină în Texas, după ce a interacționat cu o persoană care a fost testată pozitiv pentru coronavirus, transmite CNN.
 
Pe de altă parte, încă un demnitar din Iran este infectat cu noul coronavirus. Este vorba despre șeful agenției de management, Esmaeel Najjar. Acesta a fost însă externat din spital și se află acasă în carantină.
 
11.36 Autoritățile din Marea Britanie au transmis luni că toate persoanele care se întorc din zonele din nordul Italie, regiune aflată de iei în carantină, trebuie să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile, indiferent dacă prezintă sau nu simptome, scrie Reuters.
 
10.49 Germania a raportat luni încă 210 cazuri de infecții, numărul total ridicându-se la 1.112, cele mai multe fiind în regiunea de vest, Rhine-Westphalia, 484, acesta fiind și cel mai populat stat.
 
10.03 Israel ia în calcul să-i oblige pe cei care vin în țară, indiferent de statul din care vin, să intre în carantină pentru 14 zile, relatează corespondentul Guardian la Ierusalem. Guvernul a impus deja măsuri de restricție pentru a preîntâmpina răspândirea bolii.
 
39 de cazuri de infecție au fost înregistrate până acum în Israel, iar 80.000 de oameni sunt în carantină.
 
9.52 Complexul Disneyland din Shanghai s-a redeschis parţial luni după mai bine de o lună de când îşi închisese porţile din cauza epidemiei de Covid-19 care a lovit puternic China, informează AFP.
 
Parcul de distracţii propriu-zis rămâne închis, însă „un număr limitat” de magazine, restaurante şi un hotel îşi reiau activităţile, a declarat grupul american într-un comunicat.
 
9.39 Încă doi parlamentari au fost infectați în Franța, numărul total al membrilor forului legislativ testați pozitiv fiind de 4.
 
Franța a interzis adunările de peste 1.000 de oameni în contextul în care, după Italia, este a doua țară europeană cea mai afectată de epidemie, scrie Guardian.
 
În total, această țară a raportat peste 1.100 de cazuri și 19 decese.
 
Francezii se pregătesc să treacă la al trilea nivel de alertă, ceea ce înseamnă închiderea școlilor și suspendarea transportului public, măsuri despre care președintele Emmanuel Macron a spus că sunt inevitabile.
 
9.30 SUA au anunțat încă un deces în Washington, bilanțul ajungând la 22 (19 în statul Washington și 3 în California și Florida). Autortiățile americane nu au oferit detalii suplimentare legate de pacientul care a murit în Grant County, Washington.
 
9.18 Indian Wells a fost anulat, acesta fiind unul dintre cele mai mari turnee de grand slam. Turneul urma să înceapă la sfârșitul acestei luni.
 
China a înregistrat luni dimineață 40 de noi cazuri de infecție, cel mai mic număr din ianuarie și până acum. Din cele 40 de cazuri, 36 sunt localizate în epicentrul epidemiei Wuhan, în vreme ce celelalte patru cazuri își au originea în Iran.
 
În Italia, au fost înregistrate 133 de decese în ultimele 24 de ore, numărul total ridicându-se la 366 de morți. Măsurile restrictive impuse de autorități pentru a stopa răspândirea bolii a dus la panică și haos, sute de cetățeni încercând să fugă dincolo de cordonul sanitar, pentru a evita carantina.
 
Luni dimineață, premierul Giuseppe Conte anunța că măsurile ar putea fi extinse, iar termenul privind închiderea școlilor prelungit, scrie Reuters care citează presa locală. Cu toate acestea, Conte a precizat că, deocamdată, guvernul nu ia în calcul amânarea alegerilor regionale.
 
Începând de duminică, o mare parte din nordul țării, inclusiv capitala financiară Milano, a fost pus sub carantină, măsurile dure fiind luate pentru a încerca să limiteze evoluția rapidă a epidemiei în cea mai afectată țară europeană, transmite Reuters.
 
Restricțiile fără precedent afectează aproximativ 16 milioane de oameni până pe 3 aprilie și au fost impuse printr-un ordin semnat sâmbătă noapte de premierul Giuseppe Conte. Astfel, populația nu va mai putea intra sau ieși din Lombardia și din 14 provincii din patru alte regiuni, inclusiv din orașele Veneția, Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia și Rimini.
 
Coreea de Sud a anunțat cel mai mic număr de îmbolnăviri din ultimele două săptămâni, în schimb în SUA numărul infecțiilor a depășit 560, iar 21 de oameni au murit, scrie CNN.
 
La nivel global, peste 108.000 de oameni au fost infectați cu noul coronavirus, peste 3.800 pierzându-și viața, majoritatea în China.
 
Pe fondul crizei, prețul petrolului a scăzut cu 30%, iar bursele au deschis și ele în scădere, generând îngrijorări privind recesiunea.