Cresc amenzile rutiere

Getting your Trinity Audio player ready...

După o perioadă de șapte ani în care amenzile rutiere au fost plafonate, Ministerul de Interne propune o serie de schimbări semnificative. Un proiect de ordonanță prevede majorarea punctului de amendă de la 145 de lei, valoare stabilită în 2017, la 165 de lei. Această creștere vine în urma propunerii de modificare a mecanismului de calculare a valorii punctului-amendă, astfel încât acesta să reprezinte 5% din salariul minim brut, comparativ cu procentul actual de 10%.

De asemenea, proiectul aduce o schimbare importantă pentru firme. Acestea nu vor mai beneficia de posibilitatea de a plăti jumătate din cuantumul minim al amenzilor din Codul rutier în termen de 15 zile, o facilitate de care beneficiază în prezent persoanele fizice. Această măsură vizează în special amenzile aplicate persoanelor juridice, care pot varia între 3.045 și 14.500 lei.

Aceste modificări sunt propuse pentru a evita practica de plafonare anuală a valorii punctului-amendă și pentru a asigura un sistem de sancționare mai eficient în domeniul rutier.