Criza coronavirus lovește în planurile lui Putin de a se menține la putere până în 2036

Președintele rus Vladimir Putin a oferit multă vreme altor lideri un model pentru guvernarea autoritară. Acum se confruntă cu un nou test: dacă sistemul său autocrat poate supraviețui pandemiei coronavirusului – spune corespondenta CNN la Moscova Mary Ilyushina.

Într-un discurs televizat către națiune susținut miercuri, Putin a anunțat o serie largă de măsuri pentru a face față răspândirii virusului și a efectelor economice din ce în ce mai mari.

„Să nu ne bazăm pe norocul nostru, al rușilor”, a spus el. „Vă rog să nu vă gândiți, așa cum facem adesea: ‘Oh, asta nu mă va atinge.’ Poate atinge toată lumea. Și atunci ceea ce se întâmplă astăzi în multe țări occidentale, atât în Europa cât și în alte părți, s-ar putea transforma în viitorul nostru imediat. „

Una dintre măsurile anunțate are menirea de a atenua lovitura economică. Începând cu 28 martie, rușii vor avea concediu plătit săptămânal – pentru a rămâne acasă. Rușii vor benefici de un moratoriu asupra plății creditelor, iar întreprinderilor li se va acorda suspendarea plății ratelor de credit. Și familiile care au dreptul la plăți guvernamentale pentru creșterea copiilor vor primi plăți lunare suplimentare.

Însă coronavirusul a luat o dimensiune politică pentru liderul rus: Putin a anunțat, de asemenea, că referendumul la nivel național privind modificările constituționale programat pentru 22 aprilie a fost amânat. „Vom evalua situația și bazându-ne pe recomandările medicilor și specialiștilor, vom decide cu privire la o nouă dată”, a spus Putin.

Este greu de spus cât de important este votul pentru reforma constituțională pentru a-i asigura lui Putin deținerea puterii. Vladimir Putin se află la putere de două decenii, dar mandatul său actual se încheie în 2024, lăsând Rusia cu o posibilă criză succesorală.
Sistemul de democrație din Rusia se bazează pe puterea care decurge dintr-un singur om: Președintele nu are o concurență politică serioasă, prietenii și aliații săi controlează culmile conducătoare ale economiei, iar Putin este arbitrul final al disputelor dintre elite. Constituția actuală impune lui Putin să renunțe la putere la finalul mandatului său actual, ceea ce înseamnă că sistemul pe care îl conduce ar putea rămâne descoperit.

Votul din 22 aprilie trebuia să remedieze acest lucru, în mod tipic putinescian. Parlamentul a modificat constituția care ar putea deschide calea pentru ca președintele să rămână la putere după încheierea mandatului actual, potențial până în 2036. Putin a semnat amendamentele, iar instanța constituțională a aprobat modificările propuse, care acum trebuie să fie supuse votului popular.

Crisza provocată de coronavirus este un nou câmp de luptă politică pentru Putin, iar liderul de la Kremlin a precedat discursul său de miercuri cu o ofensivă de imagine publică. Președintele rus Vladimir Putin a vizitat un spital din Kommunarka în echipament de protecție. Marți, liderul rus a făcut o vizită la spitalul principal din Moscova pentru monitorizarea pacienților suspectați de coronavirus, purtând echipament de protecție. Este genul de apariție publică pe care ne-am obișnuit să îl vedem de la Kremlin și care amintește de una dintre primele sale mișcări în calitate de președinte interimar al Rusiei: zborul în Republica Cecenă în timpul războiul din 2000, în cabina copilotului unui avion de luptă Su -27 Jet.

Putin a transformat actuala campanie împotriva coronavirusului într-un adevărat război.

„Am urmărit cum lucrează [personalul spitalului], toată lumea este în pozițiile lor de luptă”, a spus el, potrivit unui comunicat al Kremlinului. „Toată lumea funcționează ca ceasornicul, bine și bine coordonat”.