CSAT: Pentru România, schimbarea de regim din Afganistan poate avea consecințe în planul securității

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a analizat, miercuri, situația din Afganistan. Potrivit unui comunicat de presă, CSAT consideră că schimbarea de regim din Afganistan poate avea consecințe pentru România în planul securității „din cauza pericolelor reprezentate de extremism, terorism, exportul de instabilitate în regiune, traficul de droguri și arme, migrația ilegală, care trebuie contracarate”. CSAT a decis ca România să continue eforturile de repatriere a cetățenilor afgani care au colaborat cu țara noastră, precum și a studenților care au burse în România, sau a celor care fac parte din categorii vulnerabile precum jurnaliști, activişti pentru drepturile omului, magistrați. În ședința CSAT au fost discutate și eventualele pregătiri pentru un nou val de migranți.

Comunicatul de presă, după ședința CSAT:

„Miercuri, 25 august 2021, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de Președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul căreia a fost analizată situația din Afganistan și implicațiile acesteia pentru interesele României, atât în planul securității, cât și politic și umanitar.

Membrii CSAT au apreciat modul în care Celula interinstituțională de criză coordonată de către Ministerul Afacerilor Externe, cu sprijinul direct al Serviciului de Informații Externe, Ministerului Apărării Naționale și Serviciului Român de Informații, a gestionat atât acțiunile concrete derulate rapid și eficient, cât și comunicarea publică în timp real în ceea ce privește repatrierea a 49 de cetățeni români care au solicitat acest lucru şi efortul pentru relocarea cetățenilor afgani – colaboratori ai autorităților române şi ai organizațiilor internaţionale, studenți cu burse în România, categorii vulnerabile precum jurnaliști, activişti pentru drepturile omului, magistrați.

De asemenea, membrii Consiliului au apreciat efortul autorităților române de a evacua șapte cetățeni ai unor state partenere și aliate.