Cu sau fără bonificații, anul acesta declarația unică trebuie depusă până pe 25 mai

Termenul limită pentru depunerea declarației unice aferente veniturilor realizate în anul 2020 și/sau estimate pentru 2021 este pe data de 25 mai.

Anul acesta, contribuabilii care obțin venituri supuse raportării anuale au avut parte de mai multă predictibilitate cu privire la obligațiile de conformare decât în anii trecuți, însă mulți dintre ei au așteptat până în ultimul moment clarificări cu privire la bonificațiile pentru depunerea declarației prin mijloace electronice și pentru plata obligațiilor fiscale aferente în termenul prevăzut de lege. Devine însă clar faptul că bonificații de acest tip nu vor fi acordate anul acesta.

Persoanele fizice care obțin venituri, de regulă, extra-salariale sunt obligate să depună anual declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale aferente. Pentru veniturile realizate în anul 2020 și/sau estimate în cursul acestui an, termenul de depunere a fost stabilit la 25 mai 2021, astfel că cei vizați și-au pregătit sau ar fi trebuit să își pregătească până în acest moment documentația necesară întocmirii calculului și completării declarației unice – documentele care atestă veniturile obținute, dovada plății impozitului în statul sursă (acolo unde este cazul), documentele care atestă stabilirea rezidenței fiscale etc. Și, pentru a evita aglomerația de ultim moment, contribuabilii ar fi trebuit să depună deja acest formular la autoritățile fiscale.