Cum au devenit periile de WC și chiloții albaștri simbolurile luptei anti-Putin

Mii de persoane au fost arestate în ultimele săptămâni în Rusia pentru că și-au manifestat susținerea pentru Alexei Navalnîi, principalul opozant politic al Kremlinului, arestat și închis imediat după întoarcerea sa în țară, la mijlocul lunii ianuarie. Mobilizarea pro-Navalnîi a fost, pe de altă parte, ocazia perfectă pentru creativitate în „recuzita” protestatarilor. Așa se face că au apărut simboluri aparent stranii, precum periile de toalete sau chiloții albaștri. Dar ele au o explicație foarte logică.

Duminică, 31 ianuarie, rușii au ieșit din nou pe străzi, pe întreg teritoriul federației, în ciuda numeroaselor intimidări din partea guvernului care au urmat după weekendul de dinainte, când au avut loc cele mai ample proteste din ultimii ani. În săptămâna care s-a scurs între aceste două runde de proteste au fost percheziții, arestări, condamnări. Și totuși, mobilizarea s-a menținut.

Ce semnificație au periile de toaletă

Fără îndoială, un rol important l-au avut dezvăluirile pe care Alexei Navalnîi și echipa sa le-au făcut cu puțin timp înainte de manifestațiile din 23 iauarie.

Într-un documentar publicat pe YouTube, opozantul rus a prezentat o investigație despre averea lui Vladmir Putin, un video care a fost vizionat de peste 100 de milioane de ori. Rușii au aflat lucrurile despre care cumva știau sau le bănuiau: că președintele este extrem de bogat, că are legături cu KGB-ul și cu mafia. În documentar, este prezentat însă ceva concret: un palat luxos, care ar fi al lui Vladimir Putin.

Pentru a ilustra sumele fabuloase care s-au cheltuit pentru această reședință, în film sunt arătate și toaletele unei aripi a clădirii. Aici, periile pentru W.C.-uri erau aurite și ar fi costat 700 de euro bucata.  Asta i-a indignat peste măsură pe mulți dintre ruși. Costul unei asemenea perii înseamnă de șapte ori mai mult decât veniturile multora dintre ei.

N-a fost nevoie decât de câțiva manifestanți care au luat cu ei la proteste un asemenea obiect și rapid peria de W.C. a devenit un adevărat simbol al mobilizării. Periile au apărut peste tot la proteste, inclusiv la manifestațiile de susținere din străinătate.