Cum poți obține certificatul digital COVID dacă nu ai acces la internet

Certificatul digital COVID, care funcționează ca pașaport COVID, poate fi descărcat în doar câteva minute de pe platforma special dedicată, certificat-covid.gov.ro, lansată la 1 iulie. Sute de mii de români au descărcat certificatul din platformă, în prima săptămână de la lansarea acesteia. Cum poți obține însă certificatul digital COVID dacă nu ai acces la internet?

 
Certificatul digital verde (pașaportul COVID) poate fi obținut fără acces la internet în două feluri: cu ajutorul medicului de familie sau cu ajutorul Direcției de Sănătate Publică din județul respectiv.

Certificatul poate fi prezentat la vamă atât pe hârtie, cât și pe telefon, iar validarea se face cu ajutorul codului QR, care este scanat la frontieră, indiferent dacă certificatul este prezentat pe telefon sau pe hârtie.

Certificatul digital COVID se eliberează în 3 cazuri: atestă vaccinarea împotriva COVID-19 (schema completă, cu ambele doze), testarea sau vindecarea recentă de COVID-19.

Certificatul este eliberat de Ministerul Sănătății prin intermediul portalului web certificat-covid.gov.ro, dezvoltat de Serviciul de Telecomunicații Speciale.