Dacian Cioloș cere demisia premierului Ciolacu

Getting your Trinity Audio player ready...

Într-o declarație fermă postată pe Facebook sâmbătă dimineață, fostul premier Dacian Cioloș a cerut demisia actualului premier Marcel Ciolacu, acuzându-l de acțiuni premeditate împotriva intereselor României. Criticile vin în contextul în care Ciolacu a fost implicat în declarații controversate legate de cazul Roșia Montană, caz în care România a ieșit în final victorioasă, evitând plata unor despăgubiri de miliarde de dolari către compania Gabriel Resources.

Cioloș subliniază că declarațiile lui Ciolacu din ultimele luni au subminat și pus în pericol statul român, o acuzație gravă care pune în discuție capacitatea liderului PSD de a guverna în interesul național. Această solicitare vine după ce România a câștigat un proces de lungă durată la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile (ICSID), în legătură cu proiectul minier aurifer Roșia Montană.

În postarea sa, Cioloș reamintește și că succesul României în acest caz confirmă statutul de patrimoniu mondial UNESCO al Roșiei Montane, evidențiind importanța protejării patrimoniului național cu valoare mondială. El exprimă speranța ca acuzațiile și presiunile pe care le-a îndurat în ultimii ani din partea oponenților săi să fie acum puse într-o lumină nouă, în contextul victoriei statului român.

Anunțul lui Marcel Ciolacu despre victoria României în dosarul Roșia Montană a venit vineri seară, punând capăt unei perioade de incertitudine și tensiune. Gabriel Resources cerea despăgubiri de aproximativ 6,7 miliarde de dolari, într-un litigiu care a avut loc la ICSID, parte a Băncii Mondiale, în Washington.